Foto: TT/SVT

Nyman: Sheratons brev gör mig ledsen

Uppdaterad
Publicerad

I går publicerade Sheraton hotel ett öppet brev där man bad om ursäkt till Diana Nyman. ”Jag är upprörd och ledsen över hur man agerar”, säger Nyman nu till SVT om brevet.

Det var i tisdags som Diana Nyman från Romska rådet stoppades från att äta i frukostsalen på Sheraton hotel i Stockholm, trots att hon kunde visa att hon var gäst på hotellet.

På torsdagskvällen publicerade Sheraton på sin Facebook-sida ett öppet brev till Nyman där man bad henne om ursäkt för vad man kallar  för ”händelsen”, ”det inträffade” och ”situationen”.

I en kommentar till nyhetsbyrån TT sa även Sheraton hotels områdeschef Jan Nielsen, som signerat det öppna brevet, att ”vi förstår hur Diana Nyman känner sig och vi vill ursäkta oss för den känslan”.

”Borde handla om handlingen – inte känslan”

Diana Nyman är ledsen och upprörd över brevet och Jan Nielsens kommentar till TT. Hon tycker att Sheratons agerande är under all kritik.

– Det här är ännu mer kränkande, och gör mig oerhört upprörd. Man försöker klara sig ur detta på ett fult sätt. Man skriver ett öppet brev, ber om ursäkt, men vad ber man om ursäkt för? Man ber om ursäkt för känslan som jag fått, när det borde handla om handlingen, att jag blev kränkt, säger Diana Nyman.

Hon är även väldigt besviken över hur man benämner det som hände henne på hotellet.

– Man är väldigt rund i sin formulering. Ett så stort företag som Sheraton borde kunna stå för vad som hänt, och säga att man inte accepterar det.

Har anmält Sheraton till DO

I brevet skriver Sheraton att personalen ska genomgå en uppfriskningskurs i hotellets policy kring mångfald, men det tror Diana Nyman är verkningslöst då Sheraton inte själva vill kalla det som hänt för diskriminering.

– Vill man ta tag i det här problemet ska man kalla det vid sitt rätta namn, det här visar att de inte vill ta tag i det, säger hon.

Nyman har känt av ett enormt stöd från privatpersoner sedan i tisdags och är positiv till att människor reagerar på hur hon behandlats. Men poängterar även att detta är något som pågår hela tiden i samhället.

I går anmälde hon Sheraton till DO.

Hur känns det nu, efter att du i går skickade in anmälan?

– Nu får det ha sin gång där, och jag litar på att de också gör en grundlig utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer