IVF-kliniken i Stockholm där kvinnor kan frysa ner ett antal ägg för att öka chanserna att få barn senare i livet. Foto: TT

Nytt förslag: Nationellt register för ägg- och spermiedonatorer

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan en spermie- eller äggdonator ge upphov till ett obegränsat antal barn. Det är en av flera orsaker till att det statligt finansierade Vävnadsrådet föreslår ett nationellt register för könsceller så att spermie- och äggdonatorer ska kunna spåras.

De nuvarande rekommendationerna i Sverige är att en spermie- eller äggdonator får donera till högst sex familjer.

– I dag har vi inte kontroll på det. De kan till exempel lämna spermier i Malmö, Göteborg och Umeå samtidigt utan att vi har vetskap om det, säger Kersti Lundin, docent vid mottagningen för reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Spåra donatorer

Det finns ett nationellt register – Kvalitetsregistret (Q-IVF). Där rapporterar mottagningarna in till Socialstyrelsen vad de gör och hur många patienter de har.

Alla patienter som genomgår assisterad befruktning i Sverige, även donatorerna är med i Kvalitetsregistret. Men med det nya föreslagna Nationella registret för könsceller kan man även spåra donatorerna, berättar docent Kersti Lundin.

– En skillnad är att med det här registret ska vi kunna spåra donatorerna eftersom de inte får ge upphov till barn i fler än sex familjer.

Assisterad befruktning förebereds vid IVF-mottagning. Foto: AP

Datainspektionen

Det är en projektgrupp inom Vävnadsrådet som har vänt sig till Datainspektionen och begärt ”samråd”. Det innebär att inspektionen ska yttra sig om förslaget eftersom registret kan innehålla känsliga personuppgifter.

Projektgruppen består av representanter från både offentliga och privata mottagningar som genomför assisterad befruktning av könsceller.

Säkerhetsfrågor

Det är också en fråga om säkerhet – framför allt avseende äggdonatorerna, berättar docent Kersti Lundin.

De genomgår en hormonstimulering med efterföljande utplockning av ägg, vilket kan medföra vissa komplikationer.

Ett ägg blir befruktat vid IVF-klinik i Stockholm. Foto: TT

Hon betonar även att det finns nationella register för andra donatorer, till exempel navelssträngsblod. Nu är det att dags att skapa motsvarande register för donatorer av könsceller, anser projektgruppen vid Vävnadsrådet.

– Precis som med andra levande donatorer är det viktigt att man kan följa upp hur det går för äggdonatorer ur hälsoperspektiv och eventuella biverkningar.

”Bra kontroll i England”

Enligt projektgruppen vid Vävnadsrådet är det dessutom stora skillnader inom EU när det gäller nationella regler för register med spermie- och äggdonatorer. Många har regler någonstans upp till mellan sex och tio familjer.

– Det finns länder som inte har några regler avseende antal barn. En del länder har väldigt bra kontroll. Till exempel England har ett fullständigt donatorsregister med spårbarhet av alla donatorer, säger Kersti Lundin.

Fakta om Vävnadsrådet

Ett nationellt samverkansforum mellan profession och huvudmän i frågor som rör landstingens ansvar för hantering av organ, vävnader, celler och blod.

Rådet finansieras av statliga medel som anslagits 2008-2017 för att genomföra det svenska regelverket för cell- och vävnadsdirektivet.

Vävnadsrådet arbetar på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner SKR. 

Källa: Vävnadsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.