Privata kliniker har fram till årsskiftet bara kunnat erbjuda insemination med donerade spermier, inte befruktning utanför kroppen, så kallad IVF-behandling.  Foto: Caroline Nilsson, SVT

Privata kliniker får utföra IVF med donerade ägg och spermier - men beslut dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har IVF med donerade ägg och spermier bara varit tillåtet på universitetskliniker. Nu får privata aktörer samma möjlighet. Sex kliniker har ansökt om tillstånd – men ännu har ingen blivit godkänd.
– Vi tycker att det tar väldigt lång tid. Vi är redo, säger Anna Lena Wennberg på IVF Nordic.

De långa köerna på flera håll i landet har gjort att många par och ensamstående kvinnor har sökt sig till privata kliniker för att få hjälp med assisterad befruktning. Men klinikerna har fram till årsskiftet bara kunnat erbjuda insemination med donerade spermier, inte befruktning utanför kroppen, så kallad IVF-behandling. 

Nu blir det ändring på det.

Sex kliniker, från sammanlagt två företag, har ansökt om tillstånd hos inspektionen för vård och omsorg, Ivo. En av de privata aktörerna som väntar på besked är IVF Nordic.  

Till deras kliniker kommer framförallt många ensamstående kvinnor och lesbiska par.  

– Vi gör redan insemination med donerade spermier och om kvinnan då inte blir gravid eller om det finns faktorer som gör att IVF är bättre vill vi gärna kunna erbjuda det också. Att vi inte har fått göra det tidigare har känts helt ologiskt, säger Anna Lena Wennberg, verksamhetschef.

Fick ansökan i retur

Redan i höstas ansökte företaget om tillstånd från Ivo, men fick ansökan i retur med beskedet att man inte kan söka tillstånd innan lagen trätt i kraft.

– Vi skickade in ansökan den första vardagen efter årsskiftet men vi har inte fått svar ännu. Vi tycker att det tar väldigt lång tid. Vi är redo.  

Anna Lena Wennberg tror att deras största patientgrupp kommer att vara singelkvinnor och lesbiska par som inte vill eller kan stå i kö till de offentliga klinikerna. En annan grupp som kan bli aktuell är de kvinnor som fryst in sina ägg i väntan på att träffa en partner. De kommer nu att kunna använda sina ägg för att göra IVF med donerade spermier istället.

Startar privat ägg- och spermabank

Det andra privata företaget är Livio, som också har avtal med olika landsting.  

– Vi vill kunna erbjuda våra patienter alla möjligheter. I och med att privata kliniker inte har kunnat erbjuda IVF med donerade ägg och donerade spermier och kombinationen av detta har många svenska kvinnor tvingats åka utomlands, säger Anna Karin Lind, medicinskt ansvarig. 

Företaget håller just nu på att etablera Sveriges första privata ägg- och spermabank efter att tidigare ha importerat spermier från Danmark. Nu vill klinikerna bli självförsörjande. 

– Det är väldigt glädjande att lagen kom. Vi har väntat länge.

Ivo: Principiellt beslut

Att besked dröjer från Ivo beror på att man tillämpar ny lagstiftning för första gången. Då lyfter man alltid besluten som så kallade principiella beslut i organisationen.

– Vi belyser dem ur olika perspektiv och gör extra granskningar för att säkerställa att vi har landat i en korrekt bedömning. Orsaken till att vi gör så här är att det ska bli transparent och rättssäkert, säger Katharina Samuelsson, utredare på Ivo.

Normalt har Ivo tre månaders handläggningstid, men nu kan det dröja längre eftersom de principiella besluten måste fattas innan handläggningen med de övriga ärendena kan påbörjas.

– Vi har kommit långt i processen men det är inte klart.

Ni har ju vetat länge att lagen var på gång, varför avvisade ni ansökningarna som kom in i höstas?

– Vi avvisade dem på grund av att det inte fanns någon lagstiftning att pröva ansökningarna emot.  

Det här innebär lagändringen om assisterad befruktning

Visa
  • Det är tillåtet att utföra assisterad befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller. Det vill säga att ingen av föräldrarna har en genetisk koppling till det blivande barnet.
  • Fler vårdinrättningar än universitetssjukhusen får utföra befruktning utanför kroppen med donerade könsceller.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

dubbeldonation och embryodonation

Mer i ämnet