Björklund presenterade i dag nytt förslag om kinesiska i gund- och gymnasieskolan. Foto: Scanpix

Ska kunna välja kinesiska i samtliga grundskolor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger i dag Skolverket i uppgift att ta fram kursplaner för kinesiska som språkval i grund- och gymnasieskolan.

– De språk som erbjuds i dag är europeiska språk, men i den globaliserade värld som vi upplever idag ser vi att Asien är en allt större spelare och att Kina växer kraftigt, sa Björklund, som på sikt vill att kinesiskan ska jämställas med franskan, spanskan och tyskan.

Senast ett nytt språkval introducerades i den svenska skolan var för 40 år sedan då spanskan kom. Dagens beslut innebär att kinesiskan blir det nya språkvalsalternativet och målet är att de nya kurs- och ämnesplanerna ska börja gälla läsåret 2014/2015.

Kommer ta tid att bygga ut en bas av utbildade lärare

– Det här görs inte i en handvändning, det måste finnas tillräckligt många lärare som kan undervisa och det tar tid att bygga upp en sådan bas, sa Jan Björklund.

Folkpartiet har länge drivit frågan om att införa kinesiskan som alternativ till de andra språkvalen som finns, och redan sommaren 2011 uttryckte Jan Björklund att kinesiskan skulle bli mycket mer betydelsefull ur ekonomisk synpunkt än både franskan och spanskan.

Andelen elever som läser tyska har halverats sedan 90-talet. I en artikel i Expressen i augusti uttryckte en lärare i tyska att många av hennes elever hoppade av för att de tyckte att det är för svårt.

Under presskonferensen fick Björklund frågan om hur han ställer sig till att språkkunskaperna under lång tid försämrats hos elever i svenska skolan.

– Sedan vi införde meritpoäng som ger de som väljer språkutbildningar extra poäng så har utvecklingen vänt, nu väljer elever att läsa främmande språk igen, svarade Björklund.

Ett av de viktigaste språken att kunna enligt företagen

Att det finns ett behov av utökade språkkunskaper i bland annat kinesiska är en fråga som även representanter från Lärarnas riksförbund och Svenskt Näringsliv drivit. I en debattartikel i DN från november 2011 framförde de att utökade språkkunskaper är något som efterfrågas men inte uppföljs. Då hade enbart 13 elever i årskurs 9 kinesiska som modernt språk, samtidigt som 14 procent av de tillfrågade företagen uppgav att de ansåg att kinesiska var det viktigaste språket att kunna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.