Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, och Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen under måndagens pressträff angående etableringsjobb. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nytt kollektivavtal ska ge långtidsarbetslösa jobb

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Näringsliv, LO och Unionen har enats om ett nytt kollektivavtal om etableringsjobb. Staten och arbetsgivare ska ta hälften var av lönekostnaden och målet är att ge jobb till fler nyanlända och långtidsarbetslösa.

Kollektivavtalet om etableringsjobb som fack och arbetsgivare nu har kommit överens om innebär en särskild anställning för den som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Satsningen riktar sig till nyanlända som har varit i Sverige upp till tre år samt långtidsarbetslösa. 

– Det här är första gången parterna har kommit överens om en sådan här sak, säger Mattias Dahl, vice vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, på en pressträff. 

Genom etableringsjobb får den som anställs lön från arbetsgivaren och ersättning från staten. Den sammanlagda inkomsten ska motsvara lägstalönen i ordinarie kollektivavtal. Lönekostnaden ska delas ungefärligt lika mellan staten och arbetsgivaren. Efter två år är det tänkt att etableringsjobbet ska övergå i en tillsvidareanställning.

Krävs beslut av regeringen

100 000 personer i Sverige räknas i dag som långtidsarbetslösa. För LO har det varit en viktig ingång att det nya avtalet inte ska missbrukas.

– Med etableringsjobb kan långtidsarbetslösa skaffa sig kunskaper och erfarenheter som krävs på arbetsmarknaden. Etableringsjobb ska som huvudregel leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat. Arbetsgivare ska alltså inte använda etableringsjobb i syfte att sänka sina arbetskraftskostnader, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Avtalet träder i kraft vid årsskiftet, men kan börja användas först efter att regeringen har gett grönt ljus till regeländringar i enlighet med kraven från parterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.