Nytt misstänkt fusk på KI

Uppdaterad
Publicerad

En av personerna runt den fuskmisstänkte kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anklagas av andra forskare för att ha fuskat i en studie. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska det misstänkta fusket anmälas till KI:s rektor.

Den fuskanklagade KI-professorn är en av toppforskarna inom sitt område. Hen har publicerat flera artiklar i välrenommerade tidskrifter och har stora anslag från exempelvis Vetenskapsrådet.

Forskningen handlar om en vårdmetod för svårt sjuka patienter. Behandlingen fungerade väldigt bra på drygt hälften, några fungerade den delvis på och på några inte alls.

Macchiarini-skandalen

Två av patienterna i studien hade tillfrisknat och hade inga tecken på sjukdom innan de fick behandlingen. Trots det har de räknats till gruppen som blev friska av behandlingen.

Forskaren skriver i ett sms till DN att hen inte känner till anklagelserna och inte är intresserad av att kommentera anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet