Nytt parti rycker fram i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda tågtunneln under Göteborg – Västlänken – har vänt upp och ned på det politiska läget i Göteborg. Enligt de senaste opinionsmätningarna mäter sig nu det nystartade partiet Demokraterna, som motsätter sig Västlänken, med de stora partierna i staden.

– Vi ska ge göteborgarna chansen att säga nej till Västlänken i valet i höst, säger partiledaren Martin Wannholt.

Wannholt är tidigare moderat kommunpolitiker men lämnade Moderaterna efter en konflikt om Västlänken.

Val 2018 – #dinröst
Nystartade partiet Demokraterna mäter sig med de stora partierna i Göteborg. Foto: SVT

Moderaterna, Socialdemokraterna och nästan alla övriga partier i kommunfullmäktige säger ja till Västlänken och det så kallade Västsvenska paketet där Västlänken är en stor del. Demokraterna driver frågan hårt, trots att det skulle bli problematiskt att riva upp beslutet där också staten och kringliggande kommuner och regioner varit med om att sluta avtal om innehåll och finansiering. I förra veckan togs ett symboliskt första spadtag.

Många negativa enligt mätningar

Opinionsmätningar visar att många göteborgare är negativt inställda till Västlänken. Kritikerna menar att den är dyr, ineffektiv och innebär stora problem under den åtta år långa byggtiden.

De som förespråkar tunneln menar att den är en nödvändig satsning på tågtrafiken för att människor lättare ska kunna pendla till och från Göteborg.

Folke Johansson är professor i statsvetenskap i Göteborg och tror att Demokraterna kommer att göra ett bra val.

– Det är för sent för de andra partierna att börja driva andra frågor som skulle kunna förändra situationen, säger Folke Johansson.

”Vi lever i en populistisk tid”

Bland de övriga partierna i kommunhuset är glädjen över nykomlingens framgångar begränsad.

– Vi lever i en populistisk tid. Att fatta ansvarstagande beslut betalar sig inte alltid så här säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsen ordförande och knäpper med fingrarna luften.

– Jag tror att frågan om att bryta avtalet om det Västsvenska paketet har fått överskugga allt annat. Det är därför vi har den här situationen, säger oppositionsrådet Jonas Ransgård (M).

FAKTA: Västlänken

  • 8 km lång pendeltågsförbindelse genom Göteborg. 6 km är under jord. Tre nya underjordiska stationer byggs; vid Centralstationen, i stadsdelen Haga och vid Korsvägen, i närheten av Liseberg.
  • Ska underlätta pendlandet med tåg till och från Göteborg.
  • Byggandet pågår fram till 2026.
  • Kostnad: ca 20 miljarder kronor.
  • Ingår som en del i det så kallade ”Västsvenska paketet” ett avtal mellan staten, Göteborgs kommun och kringliggande kommuner och regioner och som innehåller flera olika satsningar på infrastruktur.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet