”Det ska bli spännande att se om S tappar till V”, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein inför den sista av Statistiska centralbyråns stora mätningar innan valet. Foto: SVT/TT

Politikreportern inför stora mätningen: S mest nervösa

Publicerad

Nu kommer den sista stora SCB-mätningen innan valet och det är många partier som har skäl att vara oroliga, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
– Socialdemokraterna är väl mest nervösa, säger hon.

I dag 09:30 presenteras den sista av Statistiska centralbyråns stora mätningar innan valet om vilket parti svenskarna hade röstat på om det vore val de närmaste dagarna. Den så kallade ”Val-idag”-mätningen ses på med intresse i Politiksverige och kan ge en fingervisning för partierna om var fokus bör ligga i sommarens valrörelse.

– Partierna lägger stor vikt vid den här undersökningen. Och det som gör den extra intressant är att man kan se flödena mellan partierna. Det ska bli spännande att se om S tappar till V efter de senaste veckornas turbulens, det ska jag kika efter. Sen ska det bli intressant att se om Socialdemokraterna och Moderaterna fortfarande blöder till Sverigedemokraterna, eller om det lugnat ner sig, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

”S brukar tappa”

För vilka är den här undersökningen viktigast?

Socialdemokraterna är väl mest nervösa, de låg på 24 procent i senaste DN/Ipsos-mätningen och de brukar dessutom tappa de sista veckorna innan val. Kristdemokraterna har också anledning att vara oroliga.

För allianskollegorna i Centerpartiet finns det inga direkta skäl att vara nervösa, menar Elisabeth Marmorstein.

– De har legat bra i de senaste mätningarna.

– Och Moderaterna kommer väl få mellan 20–23 procent. Om de ska vara oroliga för något så är det om Sverigedemokraterna ska gå om dem som näst största parti.

Två mätningar om året

SCB gör två mätningar av det här slaget varje år och den senaste gjordes i november, då deltog 4 715 personer i undersökningen. De centrala frågorna handlar dels om vilket parti man hade röstat på om det vore val de närmaste dagarna och dels om vilket parti man står närmast.

– För majoriteten så handlar det om samma parti. Men en del uppger att de röstar på ett annat parti än de sympatiserar med, och det kan bero på flera olika saker, exempelvis att man är tillfälligt missnöjd med politiken, säger Regina Vilkénas, ansvarig för SCB:s partisympatiundersökning.

17 procent bestämmer sig sent

”Val-idag”-mätningen är viktig på flera sätt, säger Elisabeth Marmorstein. Dels kan den skänka självförtroende – eller sänka detsamma – hos valarbetarna inför sommarens intensiva valrörelse och dels ses den av partierna som ett kvitto på att man gör rätt eller fel.

– Det är en ögonblicksbild men det är många som inte har bestämt sig eller ens bryr sig särskilt mycket om valet redan nu. Och enligt valforskarna vid Göteborgs universitet byter 17 procent av väljarna parti de sista veckorna i valrörelsen. Så än kan mycket hända.

Mätningen och valet 2014

Visa

Mätningen i maj 2014:

C 4,9 %

M 22,7 %

FP (nu Liberalerna) 5,3 %

KD 3,9 %

S 35,3 %

V 8,0 %

MP 8,0 %

SD 8,1 %

Valresultat 2014:

C 6,1 %

M 23,3 %

FP (nu Liberalerna) 5,4 %

KD 4,6 %

S 31,0 %

V 5,72 %

MP 6,9 %

SD 12,9 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet