Ensamkommande under manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm och en bild på en sjuksköterska. Foto: TT

Sjukvård och migration – hetaste valfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Vård och omsorg ligger högst på listan över vilka frågor som är viktigast för väljarna inför valet, enligt en undersökning från Novus, rapporterar SR Ekot. Därefter kommer migrationsfrågan.

När väljarna själva spontant får ange vilka politiska frågor de tycker är viktigast, så anger 20 procent sjukvården. För ett år sedan var den siffran 28 procent.

Migrationsfrågan het

Det följs av invandring och flyktingpolitik, med 19 procent (mot 22 procent i fjol), och skola och utbildning, 12 procent (19 procent).

Val 2018 – #dinröst

Samma frågor hade alltså tätpositionen i fjol men med något andra siffror.

Så gick undersökningen till

Endast 3 procent anger ekonomi och tillväxt, mot 5 procent förra året. Samma siffror har lag och ordning, 3 procent mot 5 i fjol. 8 procent tycker att miljö och klimat är den viktigaste frågan (7 procent).

Mätningen gjordes mellan den 3 och 8 maj, 1 018 svarade i en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel, enligt Ekot. Frågan har varit helt öppen och svaren har därefter kategoriserats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet