Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsm och socialminister Lena Hallengren (S) håller en pressträff i Rosenbad Foto: Pontus Lundahl / TT

Nytt regelverk ska hindra läkemedelshamstring

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det endast möjligt att hämta ut läkemedel för tre månaders förbrukning på apoteken – oavsett om man har högkostnadsskydd eller betalar själv. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Förändringen görs efter en hemställan från Läkemedelsverket till regeringen, enligt Hallengren.

– I den kris vi befinner oss är tillgången till läkemedel oerhört viktig. Virusutbrottet kan påverka såväl produktion som leverans och konsumtion, säger hon.

– De senaste veckorna har vi kunnat se att efterfrågan på läkemedel ökat kraftigt, och det beror framför allt på ökade uttag från apotek.

”Ingen brist på läkemedel”

Det så kallade högkostnadsskyddet gäller i dag enbart om man tar ut en läkemedelsförbrukning för högst tre månader, men om man själv betalar för läkemedlen kan en hel årsförbrukning tas ut.

– Många har använt den möjligheten, säger Lena Hallengren.

Det nya regelverket regeringen nu inför syftar till att motverka hamstring av läkemedel.

– Vi har inte brist på läkemedel, men om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt på hyllorna i apoteken. Om alla däremot hämtar för tre månader i taget hinner lagren fyllas på.

Gäller tills vidare

Beslutet började gälla vid midnatt natten mot onsdag, och gäller så länge regeringen anser att behovet kvarstår.

– Vi bedömer att det nya regelverket kommer att vara ett stöd för apoteken i deras arbete med att motverka brist på läkemedel, säger Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.