I stora delar av landet väntas temperaturer på mellan 30 och 35 grader. Sannolikheten är hög att vi får ett nytt värmerekord för i år. Foto: TT

Kortvariga extremhettan är här – nytt värmerekord kan slås

Publicerad

Nu är den väntade kortvariga extremhettan här och under onsdagen väntas temperaturer på mellan 30 och 35 grader i stora delar av landet. Sannolikheten är stor att det tidigare värmerekordet för i år kommer att slås.
– Det kommer troligtvis att bli någonstans i norra Småland, Östergötland eller upp mot Närke, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Det afrikanska högtrycket som dragit upp över Europa har nu nått i stort sett hela Sverige. Det väntas bli varmast i Götaland och södra Svealand med temperaturer på mellan 30 och 35 grader. I Norrland blir det inte fullt lika varmt men fortfarande varmare än vanligt med temperaturer på omkring 25 grader.

Nytt värmerekord

Sannolikheten för att det tidigare värmerekordet för i år kommer att slås bedömer SVT:s meteorolog Pia Hultgren som hög. Den 26 juli uppmättes 34,6 grader i Hästveda i Skåne.

– Om vi får ett nytt årshögsta blir det nog inte i Hästveda denna gång. Det kommer troligtvis att bli någonstans i norra Småland, Östergötland eller upp mot Närke. Möjligtvis kanske Sörmland, säger Pia Hultgren.

Sannolikheten för ett nytt värmerekord för i år bedömer SVT:s meteorolog Pia Hultgren som hög. På kartan kan du se var det väntas bli varmast under onsdagen. Foto: SVT Väder

Beror på molnen

Om ett värmerekord slås eller inte beror i allra högsta grad på molnen. Det blir nämligen inte fullt lika varmt om det är molnigt.

– Än så länge ser det ut att bli klart och soligt på de flesta håll. Sannolikheten för ett årsrekord är hög, men det handlar om tiondelar i så fall, säger Pia Hultgren.

Tropisk natt

Även under natten väntas det bli varmt och Pia Hultgren räknar med en tropisk natt i östra Götaland och Svealand. Det innebär att temperaturen inte understiger 20 grader på hela natten.

– Men redan under torsdagen kommer temperaturerna att sjunka på de flesta håll och på fredag kommer vi ha fått en rejäl uppfräschning av luften, säger Pia Hultgren.

Mer regn

Framöver kan vi också vänta oss mer utbrett regn.

– Det kommer att fortsätta vara ganska skurbetonat innan vi kommer in i de ihållande regnperioderna under hösten. Men det kommer komma fler skurar och de blir lite mer allmänna, säger Pia Hultgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer