Foto: TT

ÖB: Bildlögnen var ”misstag”

Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att försvaret pekat ut fel plats för var en misstänkt unvervattensfarkost observerats, medgav Försvarsmakten igår att man medvetet ljugit. I dag säger ÖB att det inte var en lögn utan ett misstag.

– Det blev fel, jag erkänner det, säger Sverker Göranson.

Efter att ha studerat Försvarsmaktens fotografi och kartor över den misstänkta platsen där ubåten observerats, försökte SVT finna den. När vi misslyckades konfronterade vi Försvarsmakten med detta under gårdagen.

Efter några timmar återkom presschefen Philip Simon. Han medgav då att platsen där föremålet observerats inte låg inom den röda ring man angett. Enligt Philip Simon hade försvaret medvetet lämnat felaktiga uppgifter för att ”inte hjälpa främmande makt”.

Försvaret har brustit

När sedan uppgiften fick ett stort genomslag i alla svenska medier valde Försvarsmakten att gå ut med ett pressmeddelande klockan 20:44 där man medgav att man medvetet spridit falska uppgifter. Myndigheten skrev att Försvarsmakten ”brustit” i att vara en ”trovärdig, korrekt myndighet” och att myndigheten valt att ”inte gå ut med exakta positioner av operativa skäl”.

Men vid tisdagens presskonferens med ÖB Sverker Göransson ger han nu en ny version av händelseförloppet. Enligt ÖB var det inte alls en medveten lögn utan ett ”misstag”.

– Den ena platsen blev fel. Jag erkänner det.

– Så det var ingen medveten felaktighet?

– Absolut inte, säger Sverker Göransson.

”Det jag sagt, har jag sagt”

När SVT kontaktar presschefen Philip Simon på tisdagen vill han först inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till konteramiral Anders Grenstad. Men han säger sedan att han står för vad han sagt och att den felaktigt angivna platsen inte var en slump.

– Det jag sagt, har jag sagt. Men i efterhand kan jag säga att vi borde haft en större ring eller ingen ring alls, säger Philip Simon.

Enligt Philip Simon borde Försvarsmakten vid söndagens presskonferens berättat att platsen de pekade ut bara var ungefärlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet