I Danmark har det införts en ny lag som innebär bland annat att alla gifta par med barn under 18 år som ska skiljas måste göra ett test på nätet innan skilsmässan går igenom. Foto: Janerik Henriksson/Erik Simander/TT

Obligatoriskt skilsmässotest på nätet infört i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Ett obligatoriskt skilsmässotest på nätet för föräldrar och en reflektionsperiod på tre månader är infört i Danmark. Den nya lagen trädde i kraft i måndags. I Sverige är betänketiden för skilsmässa minst sex månader om barnen är under 16 år.
– Det kanske behövs en lag för att man ska komma igång och förstå saker och ting, säger Magnus Abrahamsson som driver Skilsmässopodden.

I Sverige är betänketiden för skilsmässa minst sex månader och högst ett år om man har barn som är under 16 år, enligt Sveriges domstolar. Fram till i måndags har man i Danmark däremot inte haft någon betänketid för skilsmässa.

En ny lag infördes som innebär att föräldrar med barn under 18 år som vill skiljas måste göra ett test på nätet och reflektera över beslutet under tre månader, innan skilsmässan går igenom. Testet består av sex olika vardagliga scenarion och tar en halvtimme att göra.

Jacqueline Joo, relationsexpert och KBT-terapeut, tror inte att testet kan rädda äktenskapet.

– Alla förändringar handlar om reflektion, så någon typ av förändring kanske man kan få till. Men om det här testet med sex frågor och tre svarsalternativ skulle ändra hela situationen? Nej, det tror jag inte, säger Jacqueline Joo.

Är det upp till staten att vara relationsexpert?

– Nej, men jag tror att det är upp till staten att hjälpa folk att kunna utveckla sina relationer, men framför allt att ta hänsyn till barnens bästa, säger hon.

”En bra start”

Tv-producenten Magnus Abrahamsson har pratat väldigt öppet om sin skilsmässa och driver Skilsmässopodden. Han tror inte heller att testet kan förändra hela relationen.

– Men det kan vara en bra start. Jag tror det är viktigt att reflektera, säger han.

Abrahamsson tror att man gör testet för att få en bra skilsmässa, inte minst gentemot sina barn. Han tycker däremot att det kunde ha varit bra att ha gjort ett sådant här test innan han skilde sig från sin fru.

– Jag tror att vi hade varit mer noga med våra samtal då, säger han.

Trend: Skilsmässor ökar i Sverige

Under förra året skildes 24 958 par i Sverige. Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men trenden har varit att de ökar.

2013 var det flest skilsmässor i Sverige då 27 000 par valde att gå skilda vägar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer