Högtider som midsommar innebär lax på många svenska bord, och huvuddelen av den lax vi äter kommer från fiskodlingar. I dag är nästan varannan fisk som äts odlad, samtidigt som andelen vildfångad fisk minskar.
2011 importerade Sverige runt 30 000 ton lax från Norge, och förra året låg importen på runt 38 000 ton. Den svenska produktionen är mer blygsam, med 11 000 ton producerad regnbågsöring 2011.
Stress och lidande
Men ökad produktion innebär ökad belastning. En ny utredning som tagits fram av forskare vid Svenska Lantbruksuniversitetet på uppdrag av Jordbruksverket visar att många av de slaktmetoder som används vid industriell fiskproduktion innebär lidande och stress för djuren.
Ett exempel är att använda koldioxid som bedövningsmedel, något som förbjudits i Norge, men som fortfarande används regelbundet i Sverige:
– Även om fisken ligger stilla kanske den inte alltid har förlorat medvetandet helt, säger Anders Kiessling, professor vid SLU.
– Det är ett relativt plågsamt sätt att avliva fisk på för de tycker inte om att läggas ner i ett kar med koldioxid för då kräks de och vill därifrån, säger Pontus Elvingsson, Livsmedelsverket.
Även andra metoder som att bedöva fisken med elstötar och att använda slagmaskin under slakten, bedöms i nuläget som till viss del plågsamma för djuren.
Köttkvaliteten försämras
Om slakten lett till att fisken lidit och känt stress märks det på köttet. Det beror på att djuret förbränner energiresurserna i musklerna när det stressas. Köttet blir sladdrigt och hänger inte ihop.
– Muskelbuntarna separeras, särkilt när man skivar laxen, rökt lax och gravad lax. Det är svårt att skiva det, för det går isär, säger Pontus Elvingsson, Livsmedelsverket.