Odlad lax nyttigaste fiskenTror du att du blir friskare av att äta fisk?

Uppdaterad
Publicerad

Genom att äta en till två portioner fisk i veckan minskar risken att dö i hjärtkärlsjukdom med 36 procent och risken att drabbas av för tidig död med 17 procent.

Det visar resultat från amerikanska forskare som vägt samman en stor mängd undersökningar, uppger Dagens Nyheter.

Det är de marina omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som står för den skyddande effekten på hjärtat och 250 milligram per dag räcker, enligt forskarna.

Mest nyttigt fett har den odlade laxen som är mycket fetare än den vilda.

250 mg räcker

Studien har vägt ihop en stor mängd forskning från såväl USA som Europa och presenteras i tidskriften Jama.

Omkring 250 milligram av fettet räcker för att få det mesta av effekten, och mer än 750 milligram ger ingen ytterligare effekt, säger Jana Pickova på Statens Lantbruksuniversitet till Dagens Nyheter.

Räddar tusentals liv

Föroreningar i fisken orsakar enligt studien åtta fall av cancer per 100.000 människor som äter odlad lax en gång i veckan.

Samtidigt stoppar det hela 7.000 dödsfall bland samma mängd människor i hjärt-kärlsjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.