Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Lars Fresker, förbundsordförande i Officersförbundet, har Försvarsmakten ett stort behov av personal. Foto: Karin Wesslén/TT

Officersförbundet: Förtjänst och skicklighet gäller

Publicerad

Officersförbundet har ännu inte stött på ett fall där en tidigare anställd som sagt upp sig för att åka till Ukraina nekats återanställning. Ordförande Lars Fresker ser inget generellt hinder för att välkomnas tillbaka.

– Det finns inget principiellt att om man varit i Ukraina inte få bli återanställd. Men varje återanställning prövas individuellt, säger han.

Lars Fresker säger att han har förtroende för att Försvarsmaktens säkerhetsprövningar genomförs på ett korrekt sätt, men att han förstår varför man som tidigare försvarsanställd i Ukraina känner sig osäker på kriterierna för återanställning.

– Grundregeln gäller vid återanställning: Förtjänst och skicklighet. Alla kommer också säkerhetsprövas. Har man varit i det civila eller i Ukraina så finns det för individen en osäkerhet, kommer jag klara säkerhetsprövningen?

Lars Fresker pekar samtidigt på behovet av personal.

– Försvarsmakten är i ett tillväxtskede. Varje yrkesofficer som är anställd nu behövs och vi behöver också återanställa så många yrkesofficerare som möjligt, säger han.

Hör Lars Fresker om återanställningar inom Försvarsmakten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.