Officersförbundet, fackförbundet för anställda inom Försvarsmakten, anser inte att ÖB:s agerande gällande Anders Brännströms petning är helt logiskt. Foto: TT

Officersförbundet om kritiken mot ÖB: ”Har inte skötts optimalt”

Uppdaterad
Publicerad

Officersförbundet instämmer i kritiken mot hur överbefälhavaren Micael Bydén hanterat den interna debatten inom Försvarsmakten.

– Vi förstår de upprörda känslorna, säger Fredrik Hultgren, presskontakt på Officerförbundet.

SVT Nyheter har under de senaste dagarna rapporterat om den kritik som överbefälhavaren (ÖB) mött efter beslutet att peta generalmajor Anders Brännström från sin tidigare post. Officersförbundet ser heller inte någon klar logik i ÖB:s agerande.

– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet, men det har uppenbart inte skötts optimalt, säger Fredrik Hultgren.

Vad har ni mött för reaktioner?

– Vi har inte fått några unisona kraftiga reaktioner från de breda medlemsleden. Men vi har sett i sociala medier att det finns försvarsanställda som är upprörda. Vi förstår de känslorna som florerar i kåren.

Logiska reaktioner

Att flera personer, både inom och utanför Försvarsmakten, reagerar starkt på ÖB:s agerande är inte konstigt, menar Fredrik Hultgren.

– Det svårt att dra andra slutsatser än att det som skett beror på att Brännström publicerat artiklarna. Utifrån vad vi vet så har inget annat hänt förutom det. Det är en logisk reaktion att anställda reagerar på det här sättet.

Vad säger ni om de rykten som går kring att en tystnadskultur råder inom Försvarsmakten?

– Det är ingenting som är en löpande diskussion, det är ingen känsla vi har att det ligger och pyr något missnöje med en tystnadskultur. Samtidigt så är Försvarsmakten en organisation som är hierarkisk på ett mycket tydligare sätt än många andra, säger Hultgren.

– Militären ägnar sig åt en speciell verksamhet där tystnadskultur kan behövas på den professionella sidan, men anställda måste kunna prata om arbetsförhållanden utan att känna oro. Vi funderar lite över logiken i det här beslutet eller i alla fall kring hur det kommunicerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.