Hägglund och Ohly: Så kan Annie Lööf avgöra

Uppdaterad
Publicerad

Veteranerna och tidigare konkurrenterna Lars Ohly (V) och Göran Hägglund (KD) gör samma analys.

Punkt 44 måste strykas – annars är sannolikheten för extraval stor.

Stefan Löfvens status som skicklig förhandlare har fått sig en törn i och med regeringskrisen. Det menar tidigare V-ledaren Lars Ohly.

– Stefan har en aura av att vara en förhandlare och taktiker. Men han har ju misslyckats här. Han måste få ihop det här, säger Ohly i SVT:s Morgonstudion.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Förhandlingsläget ser tufft ut. Positionerna har varit låsta och mandatfördelningen i riksdagen är extremt jämn. Det parti som kan avgöra är med stor sannolikhet C, enligt Lars Ohly.

– Det är Annie Lööf som har nyckeln, säger han.

Hägglund: C måste få igenom något annat

Att centern skulle gå in i koalition med KD och M är inte särskilt troligt, menar KD:s före detta partiledare Göran Hägglund. Alternativet – ett samarbete med C och V – skulle innebära många kompromisser.

– Jag har svårt att se en lösning där både V vinner och C får behålla det som är viktigt för dem. Det skulle vara om C vill kliva fram och ta ansvar för Sverige. Då måste de få igenom någon annan punkt än just punkt 44.

Vem blir nästa statsminister?

– Om man löser detta blir det Stefan Löfven för mandatantalet är vad det är. Blir det nyval är det skrivet i stjärnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet