Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polis Thomas Backemo sade vid 18-tiden att det var skön stämning i city. Foto: SVT

Ökad polisnärvaro när dansgolv och krogar fylls

Uppdaterad
Publicerad

Nattklubbar öppnar, maxantal för serveringsgäster slopas och publiktaket är ett minne blott. Samtidigt stärker polisen närvaron när fler personer väntas ta sig ut och fira i natt.

– Vi har fler poliser ute för att klara av en eventuell effekt av att restriktionerna hävts, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Den 29 september var det efterlängtade datumet när det fjärde steget togs mot slopade restriktioner. Publiktaket har tagits bort vilket innebär att sport- och kulturevenemang åter igen kan spela inför fulla läkatare. Nattklubbar kan öppna dansgolvet och serveringsställen behöver inte hålla koll på hur många som sitter runt ett bord.

I Falkenberg firade man dagen med fri entré till kvällens match mellan Falkenbergs FF och Landskrona. På nattklubbarna som återigen kan öppna har favoritartisterna bokats och biljetterna tog snabbt slut. Och för den som inte klarar sig med bara en konsert kan se fram emot flera festivaler – i Umeå redan till helgen.

Ökad polisiär närvaro

Men mer folk i rörelse och ett nattliv som återgår till det normala innebär också mer arbete för polisen. På Stureplan i Stockholm var den polisiära närvaron förstärkt.

– Vi befarar att det kommer mer folk kanske, men har inte tagit höjd för att det ska bli stökigt, säger Thomas Backemo på Norrmalmspolisen i Stockholm.

Under början av kvällen var det inte inrapporterat fler händelser än vanligt.

– Vi har inte märkt av någon eventuell effekt än, men vi har fler poliser ute för att klara av en eventuell effekt av att restriktionerna hävts, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson i region Stockholm.

”Ökat fokus på krogarna”

I polisregion Syd är närvaron också förstärkt.

– Vi har fler poliser ute än vanligt med ett ökat fokus på krogar. Men än så länge har vi inte haft några fler händelser än vanligt, säger Evelina Olsson på onsdagskvällen.

En av Lunds studenter ser fram emot dansgolvpremiären.

– Jag är helt sjukt taggad, jag har väntat på det här så länge, säger hon i väntan på att festkvällen ska dra igång.

God stämning på flera håll

Utanför Snerikes nation i Uppsala köade studenterna sedan tidig onsdagsmorgonen.

– Det känns väldigt bra. Förväntningarna är höga för ikväll, och jag tror att de kommer uppfyllas, säger en av studenterna i kön inför kvällens festligheter.

– Vi har försökt kämpa ihop, men många har kämpat mer än andra. Nu kommer man ut på andra sidan – det känns fantastiskt, säger en annan av de väntande studenterna.

Och den goda stämningen kände även polisen av, åtminstone under tidig kväll.

– Det ser bra ut, det är en skön stämning i city, säger Thomas Backemo, Norrmalmspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer