Postnord sitter i en svår sits då brevverksamheten blir allt mindre. Foto: TT

Rapport: Postnord hårt ekonomiskt pressat

Uppdaterad
Publicerad

Postnord kommer att behöva hjälp från staten om de inte får anpassa servicen kring brevutdelningen. Det säger Postnords vd Annemarie Gardshol till SVT Nyheter.- Det ser allvarligt ut, en miljard i intäkter försvinner varje år.

Statliga Postnord är i en svår sits eftersom digitaliseringen gör att den inkomstbringande brevutdelningen minskar i allt snabbare takt. Enligt en hittills okänd rapport som Dagens Nyheter har begärt ut, riskerar företaget att gå i konkurs om de inte får statliga subventioner. Annemarie Gardshol, Postnords vd, vill inte kommentera rapporten men säger att Postnords samhällsuppdrag att dela ut brev måste förändras – annars kan subventioner behövas.

– Om staten vill upprätthålla den nivå vi har i dag kan en subvention bli aktuell, men vi är inte där i dag, säger Annemarie Gardshol till SVT Nyheter.

Vill att samhällsuppdraget lättas

I ett första steg för Postnord dialog med politikerna för att kunna lätta på uppdraget för att spara pengar. Det rör sig bland annat om att få möjlighet att dela ut brev varannan dag och få tre dagar på sig att dela ut ett brev, vilket skulle göra att Postnord helt skulle kunna avveckla flygtrafiken. Redan nu utför Postnord tester på att dela ut brev varannan dag.

– Vi ser att det är verkligheten inom ett par-tre års tid. Det är mer i linje med det behov som finns, säger Annemarie Gardshol.

Riskerar konkurs enligt hemlig rapport

De senaste 20 åren har brevvolymerna minskat med 40 procent och volymerna kommer att fortsätta minska, uppger Gardshol. Den svenska och danska staten, som gemensamt äger Postnord, lät under 2018 en konsultfirma göra en genomlysning av företagets framtid. Dagens Nyheter har begärt ut den av regeringen beställda, rapporten ”Strategic review of Postnord” som till stor del var överstruken med svart tusch.

 Men tidningen har talat med en källa som tagit del av hela innehållet.

Enligt källan behöver Postnord statliga subventioner för att kunna överleva när den brevverksamheten försvinner. Om skattebetalarna – staten – inte kompenserar för alla olönsamma brevbärarlinjer riskerar Postnord att gå i konkurs, enligt rapporten. Gardshol säger att man har diskuterat prognoser med regeringen, men i dagsläget inga belopp på aktuella subventioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.