Den ryska ubåten Kattfisk kolliderade med fraktfartyget S/S Ingermanland mellan Arholma och Svartklubbens fyr år 1916.

Hittade ubåten troligen gammal

Uppdaterad
Publicerad

En ubåt med kyrilliska tecken har hittats omkring 2.750 meter utanför Sveriges ostkust. Vrakets position avslöjades i ryska arkiv, enligt ubåtforskaren Alex Max. Enligt flera uppgifter kan den vara från första världskriget.

En rysk ubåt har hittats på svenskt vatten. Vrakdykare från ett dykföretag gjorde upptäckten i förra veckan. Dykarna hade fått koordinater om var de skulle söka från det isländska företaget Ixplore, skriver tidningen Expressen. Enligt en navigationssajt har företaget ett fartyg placerat utanför Eckerö på Åland för närvarande.

– Vi har hittat en ubåt som är runt trettio meter lång och tre meter bred. Det är vi 110 procent säkra på om man nu kan vara det. Den ligger på svenskt vatten och den ligger nära land. Ubåten ser modern ut och det finns inga tydliga skador på den, säger Dennis Åsberg som är VD på Ocean X team till SVT Nyheter.

Under måndagen underättades Försvarsmakten om fyndet. Men det var först under tisdagen som Försvarsmakten fick tillgång till hela filmmaterialet kring ubåtsvraket.

Och försvarsmakten fortsätter nu sitt analysarbete säger presschefen Jesper Tengroth till SVT Nyheter.

Kan vara ryska ubåten ”Catfish” som byggdes i USA

Ubåtsvraket hittades under havsytan inte långt ifrån den svenska Östersjökusten.

– De kyrilliska bokstäverna på skrovet tyder på att den är rysk, säger Dennis Åsberg.

Det är inte känt hur gammal ubåten är. Enligt flera medier ska ubåten vara den ryska ubåten Catfish – på ryska ”Som” -  och sjönk när den kolliderade med ett svenskt handelsfartyg 1916.

Ubåten ifråga byggdes 1904 i USA och hette först Fulton innan den fraktades till Tsarryssland ombord på ett engelskt handelsfartyg och först hamnade i Vladivostok.

– Jag känner mig väldigt säker på att det är en Catfish. Det stämmer bra överens med detaljerna på ubåten, säger Per Andersson, tidigare medlem i u-båtsanalysgruppen, till Expressen.

Helt intakt

Ubåten ska vara helt intakt, har inga skador på skrovet och alla luckor är stängda.

– Vi kan därför befara att besättningen inte har kunnat ta sig ut och fortfarande finns kvar i båten, säger Dennis Åsberg.

Han berättar att fyndet var väldigt intressant för vrakletarna.

– Det är inte varje dag man hittar en ubåt, självklart blir man paff när man helt plötsligt ser en intakt ubåt som bara ligger där rakt upp och ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.