Okända telefonsamtalet med försvarsstaben visar kaoset på mordnatten – har aldrig hörts tidigare

Uppdaterad
Publicerad

För snart 35 år sedan sköts Sveriges statsminister Olof Palme ihjäl på öppen gata. I SVT:s nya dokumentär ”Palmemördaren” får tittarna ta del av ett hittills helt okänt telefonsamtal som visar kaoset på mordnatten.

Det har tidigare varit känt att det dröjde ända till 01.15, nära två timmar efter att skotten avlossats, innan försvarsstaben fick veta att Olof Palme mördats. Informationen nådde försvarsstaben först efter ett samtal från Sveriges försvarsattaché i Washington som i sin tur tagit del av mordet på nyheterna i USA.

Själva telefonsamtalet, som varade i 1 minut och 22 sekunder, har dock varit hemligstämplat – fram tills nu. I den nya dokumentären ”Palmemördaren” av Lars Olof Lampers får tittarna för första gången, nästan 35 år efter mordet, höra de chockade reaktionerna.

Samtalet, som är det första myndigheterna har släppt från mordnatten sedan det så kallade LAC-bandet, går att höra i spelaren ovan.

”Palmemördaren” sänds i SVT1 klockan 20.00 den 11 januari samt på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.