Okänt hur många svenskar som är strandsatta utomlands – UD har inga planer på evakuering

Publicerad

Exakt hur många svenskar som är strandsatta i coronasmittans spår är det ingen som vet. På Utrikesdepartementet har man varken några planer på att kartlägga hur många medborgare det rör sig om eller på att evakuera dem.

– Det är viktigt att poängtera att UD:s möjlighet att bistå är begränsad i nuvarande situation, säger Diana Qudhaib, pressinformatör på UD.

I en intervju med TT uppgav Didrik von Seth, generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF), nyligen att tiotusentals svenskar befinner sig i utlandet med stängda hotell och restauranger.

På Utrikesdepartementet vill man inte inte kommentera den siffran.

Coronapandemin

– Hur många svenskar som sitter fast utomlands totalt sett har vi inga siffror på, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Att det är svårt att få en exakt bild av hur många svenskar som drabbats beror på att det är frivilligt att anmäla sig till de svensklistor som Sveriges ambassader har ute i världen.

– Vi har inte koll på vad alla svenskar gör, den typen av verksamhet är vi inte, säger Linn Duvhammar.

”En bevärlig situation”

UD kan inte heller svara på vilka länder som flest svenskar befinner sig i.

– Många åker ju till Spanien, men vi har inga specifika listor.

Nu börjar det ju bli knepigt att ta sig hem, har du några råd till svenskar som vill ta sig hem?

– För det första förstår vi att det här är en besvärlig situation. Det här är ju ett helt exceptionellt läge så man kommer behöva ställa in sig på en viss grad av ovisshet och acceptera läget som det här.

– Många kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet till dess att flygtrafiken återupptas.

”Får acceptera en viss grad av ovisshet”

UD:s rekommendation till alla som befinner sig utomlands är att löpande följa rekommendationer och råd från de lokala myndigheterna och Sveriges ambassader.

Vad ska man göra om man är orolig?

– Man kan kontakta ambassaden och hålla sig välinformerad. Men man får acceptera en viss grad av ovisshet för tillfällhet.

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen vill att staten ska påbörja ett ”omfattande evakueringsprojekt”. Detta är dock ingenting UD planerar för i nuläget.

– I dagsläget finns ingen planerad assisterad utresa för något specifikt område. Men Sverige och andra EU-länder följer den här frågan noga och utesluter inte möjligheten framöver vid behov. Men det är viktigt att poängtera att UD:s möjlighet att bistå är begränsad i nuvarande situation. Vi förstår dock att situationen är svår, säger Diana Qudhaib, pressinformatör på UD.

Ni anser att ni gör tillräckligt i nuläget?

– Vi uppdaterar konstant reseinformationen runtom i världen och följer det här noggrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet