Ökning av coronavirus i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Deltavarianten dominerar och mängden coronavirus i avloppsvattnet har generellt sett ökat sedan mitten av november. Förra veckan märktes en kraftig ökning av Sars-cov-2 i Stockholm och Malmö, men nu verkar den ha stannat av. Det visar undersökningar från KTH och SLU. 

På 12 platser i Sverige mäter Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) mängden coronavirus i avloppsvattnet för att undersöka smittspridningen i samhället. De senaste fem veckorna har en ökning noterats, om än från låga nivåer.  

Förra veckan märktes en dramatisk ökning både i Stockholm och i Malmö. Den här veckans analyserade data visar dock en helt annan bild. På flera platser märks ingen ökning alls och i Stockholm har nivåerna minskat. Men generellt sett går kurvan uppåt.  

Coronapandemin

– Trenden är att smittspridningen ökar, säger Maja Malmberg som är forskare i virologi vid SLU.

Foto: Virusnivåer i Järva i Stockholm under 2021. En markant ökning syns vecka 49 och en minskning vecka 50.

Tecken på kommande våg

Förra veckans siffror från Stockholm är på samma nivå som precis innan den förra pandemivågen. Även då syntes en ökning följt av en minskning.  

– Det kan vara ett tecken på en kommande våg, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor på KTH och projektledare för mätningarna av Stockholm och Malmös vatten.

Inga omikron-fall

Att siffrorna går upp och ned från vecka till vecka är vanligt i mätningarna, förklarar Maja Malmberg som menar att det är svårt att analysera avloppsvatten.

– Sekvenseringsmetoden är inte så superspecifik eller superkänslig. Det finns rum för felkällor, säger hon.

Analys av avloppsvatten är bättre för att undersöka smittotrender över tid än att upptäcka enskilda fall. Förrförra veckan testade forskarna vatten i jakt på omikron-varianten, utan att hitta ett enda fall. Den dominerande varianten var alltjämt delta.  

Så fungerar mätningen av virus i avloppsvatten

En nysmittad person utsöndrar SARS-CoV-2-viruset, som orsakar covid-19, i avföring och till viss del i urin. Genom att mäta mängden virus i avloppsvatten kan man därför uppskatta om fler eller färre är smittade jämfört med tidigare provtagning. Proverna behandlas med kemikalier under analyserna för att frigöra virusets arvsmassa som sedan analyseras på laboratoriet. Mängderna är inte höga per liter avloppsvatten och viruset måste koncentreras i avloppsvattnet för att få fram mätbara mängder.

Källa: Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet