Maud Olofsson. Foto: TT

Olofsson prickas av konstitutionsutskottet

Publicerad

Riksdagens konstitutionsutskott kommer att kritisera före detta näringsministern Maud Olofsson. Det kan SVT berätta ikväll. Hon får kritik både för hur beslutet om Nuon-affären sköttes och att hon valde att inte komma till KU och svara på frågor.

Enligt uppgifter till SVT kommer Riksdagens konstitutionsutskott i morgon att kritisera Maud Olofsson för hennes sätt att sköta Vattenfalls köp av energiföretaget Nuon. Affären gick loss på 89 miljarder kronor och värdet på bolaget har nästan halverats sen köpet för bara fem år sen.

Dubbel kritik

Enligt ledamöter i konstitutionsutskottet kritiserar KU bland annat att dokumentationen av hur beslutet godkändes är för dålig. KU kommer också att rikta kritik mot Maud Olofsson för att hon inte kom till KU för att svara på ledamöternas frågor, vilket till exempel Fredrik Reinfeldt gjorde.

Reinfeldts ansvar

Exakt hur många partier som kommer att ställa sig bakom kritiken är ännu oklart. Det beror bland annat på att den rödgröna oppositionen vill kritisera även statsminister Fredrik Reinfeldt (M). De menar att han har ett ansvar för hela regeringens arbete och att information når fram om viktiga godkännanden som Vattenfalls mångmiljardköp av Nuon.

Under kvällen så har det hållits möten med KU-ledamöter och hela KU samlas imorgon klockan 9 för att försöka nå enighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet