Vet du vad du gör om kriget kommer? Snart informeras 4,7 miljoner hushåll. Foto: TT

Nu ska svenskarna förberedas – får häftet ”Om kriget kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 30 års tystnad är det dags igen. I månadsskiftet maj–juni skickas häftet ”Om kriget kommer” ut i uppdaterad utgåva till de svenska hemmen.

Om några månader landar foldern hos 4,7 miljoner svenska hushåll, rapporterar Aftonbladet.

Den gavs första gången ut i början av 1940-talet, under pågående världskrig, och innehöll praktiska tips om hur man skulle agera om Sverige skulle bli indraget i kriget.

Försämrat säkerhetsläge

De sista upplagorna trycktes under det kalla kriget på 1980-talet. Efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 och decennier av avspänning har säkerhetsläget i Sveriges närområde försämrats.

Samtidigt har nya hot som terrorism tillkommit. Därför blir det ett bredare innehåll i den kommande broschyren.

– Då var fokus bara på krig, i dag ser samhället totalt annorlunda ut. Det finns en betydligt mer komplex hotbild med klimatförändringar, terrorattacker, pandemier och informationspåverkan, säger Christina Andersson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som fått regeringens uppdrag att ta fram skriften, till Aftonbladet.

– Människor behöver lära sig mer och veta hur man ska hantera det, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.