Över 2 000 hundar blev ormbitna under 2020. Motgiftet är dyrt och finns inte hos alla veterinärer. Foto: Marko Säävälä/Cornelius Poppe/TT

Ont om motgift till ormbitna hundar

Uppdaterad
Publicerad

200 personer – ungefär så många blir ormbitna i Sverige varje år. Men hundarna som drabbas är tiodubbelt fler. Även om de flesta överlever bettet är det viktigt att snabbt uppsöka vård, men klinikernas motgift räcker inte till alla.

Under 2020 resulterade över 2 000 ormbett i veterinärbesök, en ökning med 41 procent mot föregående år, visar ny statistik från Agria Djurförsäkringar.

– En så här markant ökning har vi aldrig sett förut. Vi tror att det är någon form av coronaeffekt med väldigt många som semestrat hemma och varit ute i den svenska naturen, man har levt båt- och skärgårdsliv i större utsträckning, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkringar.

Exakt hur många hundar som dör av huggormsbett i Sverige varje år är oklart. Patrik Olsson uppskattar att det rör sig om cirka 20 stycken.

Mest på bettet var ormarna i Stockholmsregionen samt i Västra Götaland. Huggormar trivs i skärgården vilket kan förklara att dessa platser toppar listan.

Hundarna mer exponerade under pandemin

Anna Tidholm, som länge jobbat som veterinär, tycker inte att man ska göra någon stor sak av siffrorna. Hon tror att hundarna kan ha blivit mer exponerade under pandemin, men att antalet ormar eller hundar skulle ha ökat tycker hon känns osannolikt.

Enligt henne kommer ofta fallen i en klump under vår och sommar när det varit varmt, soligt väder och många varit utomhus.

– Ormbett ska alltid behandlas med stor försiktighet, man ska aldrig säga ”det här är inget farligt” för det kan det visst vara, säger Anna Tidholm och rekommenderar att alltid söka djursjukvård.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, tycker att ett stort ansvar vilar på hundägarna att hålla sin fyrbente vän under uppsikt.

– Vid den här tiden ska inte hundar springa lösa i skog och mark, säger han.

Saknas motgift

Under de senaste åren har man börjat ge hundarna ett motgift som är framtaget för människor men som är mycket effektivt hos hundar. Det finns dock inte på alla kliniker.

– Dels är det dyrt, en dos kostar cirka 6 000 kronor, och det andra problemet är att det inte görs i några större mängder, säger Tidholm.

Det gör att det kan vara ont om motgift för alla ormbitna hundar och katter, särskilt när säsongen pågått ett tag.

– Vi måste hushålla med det för vi har inte att ge till alla, även om djurägarna vill.

Det faktum att så många söker vård gör att få hundar dör av ormbetten.

• Alla hundraser kan bli bitna men några raser som sticker ut är dansk-svensk gårdshund, staffordshire bullterrier och wachtelhund. De flesta hundar blir bitna i nosen, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång.

• Farligast kan det bli för gamla hundar eller de med kort nos eftersom svullnaden försvårar andningen. Svullnaden kan komma på en gång eller efter ett tag.

Källa: Agria Djurförsäkringar, Svenska Kennelklubben

• Var uppmärksam på platser där det finns stenrösen, sten, fält, högt gräs och husgrunder.

• Håll din hund under god uppsikt, särskilt vid varmt och soligt väder då ormarna gärna letar sig fram.

• Om du misstänker att hunden har blivit biten av en huggorm, försök att bära den för att undvika att giftet sprids och håll den i stillhet.

• Förutom vila behövs ofta understödjande behandling som smärtstillande och vätska under ett par dagar. I vissa fall kan hunden behöva motgift.

• Först märks ormbettet inte så mycket, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen.

• Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Källa: Agria Djurförsäkringar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.