Delar av beslaget från transporten som gick mellan Spanien och Sverige. Ur polisens förundersökning. Foto: Polisen/TT

Operation Costa: Smugglingsdom överklagas till hovrätten

Publicerad

Två män dömdes till fängelse för omfattande och organiserad narkotikasmuggling till Sverige. De åkte fast efter en infiltratörsoperation, och om det handlat om otillåten brottsprovokation är en av målets nyckelfrågor. Redan nu har en av männen överklagat.

Efter polisens omtalade infiltratörsoperation Costa dömdes i fredags två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En 40-åring dömdes till fängelse i sju år och tio månader och en 58-åring till fängelse i sex år och tio månader.

Nu står det klart att domen överklagas till hovrätten. 40-åringens advokat Ivan Fialdini skickade in överklagan på söndagen och skriver bland annat att tingsrättens dom är felaktig och att 40-åringen inte skulle ha begått brotten utan infiltratörens påverkan.

– Försvaret delar inte den bedömning som tingsrätten gjort gällande polisinfiltratörens påverkan på klienten och att klienten därmed skulle begått detta brott även utan polisens medverkan, säger Ivan Fialdini i en skriftlig kommentar till SVT.

– Min klient är ytterst missnöjd med domen och ser fram emot en prövning i hovrätten.

Avvaktar ännu

58-åringens advokat Thomas Martinson säger till SVT på måndagen att han och hans klient ännu inte har tagit ställning till om de kommer att överklaga.

Domen kan överklagas fram till den 6 april, och inte heller kammaråklagare Sara Nilsson har bestämt sig för hur hon kommer att göra.

– Jag ska läsa domen grundligt och fundera över det. Det är ju i så fall påföljdsfrågan som är aktuell att överklaga eftersom jag yrkat på längre straff än det som utdömdes, skriver hon i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.