Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT erfar: MP öppnar för slopad straffrabatt för unga brottslingar Foto: Björn Lindgren/TT

SVT erfar: MP öppnar för slopad straffrabatt för unga brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnas dörren för ett avskaffande av den så kallade straffrabatten för unga brottslingar. Enligt vad SVT erfar är Miljöpartiet redo att lämna sitt motstånd – som hittills blockerat frågan i regeringen.

Den så kallade straffrabatten innebär att unga lagöverträdare inte döms lika hårt som äldre. Kritiker har länge hävdat att den bidrar till återväxten bland kriminella gäng som utnyttjar yngre för till exempel våldsbrott.

Redan 2017 aviserade statsminister Stefan Löfven (S) att han ville se över systemet. En utredning tillsattes som i slutet av förra året föreslog att straffrabatten skulle avskaffas för 18- till 20-åringar.

Men i våras stod det klart att frågan blockerades av att det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, motsatte sig en ändring.

– Vi får fortsätta diskutera det här i regeringen, sa justitieminister Morgan Johansson (S) i juni till SVT.

Miljöpartiet kan ändra sig

Och nu kan alltså en öppning vara på gång. Enligt vad SVT erfar är Miljöpartiet redo att släppa sitt motstånd och acceptera en lagändring som innebär att staffrabatten avskaffas för lagöverträdare som fyllt 18 år och begått grova brott.

Men en positionsförändring skulle inte vara okontroversiell inom partiet, och när SVT i dag ställde frågor till språkröret Isabella Lövin (MP) så framhöll hon riskerna med ett avskaffande.

– De som tittat på det här har höjt ett varningens finger för vad det innebär när en ung person under lång tid befinner sig i Kriminalvården, att man snarare blir kriminell under en längre tid.

Varken hon eller statsminister Stefan Löfven ville ge något rakt svar om regeringens hållning, utan båda hänvisade till de pågående partiöverläggningarna mot gängvåldet.

– Allt är uppe på bordet och man får se vad man kommer överens om. Jag ska inte föregå de samtalen, sa Stefan Löfven.

Lövin tillbakavisar

Isabella Lövin tillbakavisar också under torsdagskvällen att Miljöpartiet skulle vara beredda att släppa igenom en avskaffad straffrabatt. I en skriftlig kommentar skriver hon:

– Jag tillbakavisar det påståendet. Vår inställning i frågan om straffrabatten står fast. Många tunga remissinstanser har kritiserat förslaget för att det riskerar att istället leda unga personer djupare in i kriminalitet. Det måste till åtgärder som på riktigt bekämpar gängkriminalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer