Forsmarks kärnkraftsverk. Foto: Robert Gabrielsson/TT

Oppositionen kräver ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen till höger lanserar nu fyra förslag till en ny energipolitik. Bland annat vill partierna bygga ut kärnkraften, skriver partiledarna M, KD, SD och L i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Efter en vinter med höga elpriser har energifrågan ökat i betydelse för väljarna. Det är också en fråga där det finns en betydande politisk samsyn mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. För första gången skriver nu partiledarna för de fyra partierna en gemensam debattartikel där de drar upp riktlinjerna för en ny energipolitik.

Slopa reaktor-förbud

Partierna är överens om att slopa dagens förbud mot att bygga nya reaktorer på andra platser än vid de befintliga kärnkraftverken. Även förbudet mot fler än tio reaktorer i kommersiell drift bör skrotas, anser de.

M, KD, SD och L skriver också i debattartikeln i SvD att dagens mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 bör ersättas med ett mål om en helt fossilfri energiförsörjning där kärnkraften är en självklar del.

Partierna aviserar för nästa budget att Strålsäkerhetsmyndigheten ska få resurser för att ta fram ett svenskt regelverk för ny kärnkraft. Myndigheten ska även få uppdraget att ta fram ett snabbspår för att acceptera typgodkännanden av reaktorer, system och komponenter från andra länder.

Kopplar nedläggning till höga elpriser

Bakgrunden till dagens debattartikel handlar inte minst om att kärnkraftsfrågan fått förnyad aktualitet efter vinterns kraftiga höjningar av el-priset. M, KD, SD och L anser att nedläggningen av flera reaktorer i Sverige är en viktig förklaring till de höga elpriserna. De menar att ny kärnkraft är enda sättet att tillföra det som brukar kallas planerbar fossilfri el-produktion i stor skala.

Frågan är vilka reaktioner dagens utspel får bland övriga partier. Varken S, V, C eller MP lär vara intresserade av de förslag som förs fram i debattartikeln. Samtidigt finns inom delar av socialdemokratin en mer positiv syn på kärnkraft än inom exempelvis C, V och MP.

För oppositionspartierna till höger handlar det om att presentera gemensamma förslag i en för väljarna viktig fråga, men det handlar också om att manifestera enighet mellan partierna inför valrörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.