Det handlar om att avlyssna gängkriminella utan att först ha en konkret brottsmisstanke. Foto: TT

Oppositionen: Skynda på mer hemlig avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

En knapp majoritet i justitieutskottet vill skynda på regeringen om att öppna för mer och bredare hemlig avlyssning. Det handlar om att avlyssna gängkriminella utan att först ha en konkret brottsmisstanke.

Det är Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som står bakom ett förslag till tillkännagivande. Innebörden är att öka möjligheterna för att använda hemliga tvångsmedel, till exempel avlyssning, i det som kallas preventivt syfte. De har stöd av Sverigedemokraterna.

Förslaget kommer dock att falla när riksdagens kammare ska votera om det, förutsatt att ingen trycker fel, eftersom regeringspartierna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har majoritet där men inte i utskottet. S, MP, V och C reserverar sig.

De hänvisar till att det redan pågår en utredning som ska se över reglerna om hemliga tvångsmedel för att, bland annat, se om fler brott ska motivera sådana medel. M, KD, L och SD påpekar att den utredningen inte behandlar delar som de vill ha med.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att de inte stänger några dörrar, men att det kräver en ny utredning. Skulle det utskottet kräver stoppas in i den pågående utredningen skulle det försena införandet av viktiga förslag för polisen, enligt regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.