Advokaten Filip Rydin har varit försvarare i flera mål där information från krypterade tjänster använts i bevisföringen. Hör honom ifrågasätta polisens arbete. Foto: SVT

Försvarsadvokaten kritisk: Urskillningslös avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

”En avlyssning av ett urskiljningslöst antal svenska medborgare på svenskt territorium.” Så beskriver advokat Filip Rydin operation ”Trojan Shield”. Han är kritisk till metoderna som används, vilka skiljer sig från hur det normalt går till i Sverige.

– I det här fallet avlyssnar man en massa väldigt brett, säger Rydin i Aktuellt.

I samband med den internationella polisoperationen ”Trojan Shield” har aldrig förr prövade metoder använts i brottsbekämpningen.

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, säger i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen att ”bevisningen är säkrad” – och att fler gripanden är att vänta världen över.

– Gedigna förundersökningar ska byggas, med bevisning som kan läggas fram av åklagare i domstol i varje enskilt fall, säger Linda H Staaf.

Tycker lagstiftningen bör ses över

Advokaten Filip Rydin har varit försvarare i flera mål där information från krypterade tjänster har använts i bevisföringen.

Han vill inte gå så långt som att kalla operationen för en brottsprovokation men är kritisk, och säger att man ska ha klart för sig att detta aldrig hade varit tillåtet i Sverige.

– Än en gång så är det en främmande stat, i det här fallet Amerika, som har ägnat sig åt en avlyssning av ett urskiljningslöst antal svenska medborgare på svenskt territorium, säger Rydin.

– Man har så att säga valt att avlyssna alla som använder en viss form av kommunikation, alldeles oavsett om de är kriminella eller inte.

Enligt svensk lagstiftning måste misstanke om brott först uppnås innan man kan ansöka om hemlig avlyssning.

– För att vi ska undvika diskussion i domstolarna om vad som är lagligt och inte, tror jag att vi måste fundera på att reglera så kallade gränsöverskridande avlyssningar, säger Filip Rydin.

Hör försvarsdvokaten utveckla sitt resonemang i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.