Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) kommenterade snökaoset på vägarna. Foto: SVT

Infrastrukturministern om vägkaoset: Även förarna har ett ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tre månader efter snökaoset på E22:an i Skåne har ett nytt snöoväder ställt till med liknande problem i trafiken.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) menar att ett stort ansvar ligger på myndigheterna, men även på den enskilda individen, säger han på onsdagens pressträff.

Dåliga däck på vinterväglag och bilister som suttit fast i timmar. Mycket påminner om det trafikkaos vi såg i januari.

Infrastrukturministern Andreas Carlson säger att myndigheterna har samarbetat bättre denna gång jämfört med trafikstoppet i början av året.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

– Ingen kan dock vara nöjd med att ett så stort antal bilister och förare blir stående i timtal längs vägarna, säger han på pressträffen.

Vill se över bötesbelopp

Andreas Carlson säger att ett stort ansvar ligger på myndigheterna, men också på den enskilda personen. Han uppmanar att fortsatt följa vädervarningar och väderprognoser.

– Alla har ett eget ansvar att inte förvärra läget på våra vägar.

Regeringen har sedan tidigare gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över möjligheten att förlänga tiden för dubbdäck. Nu vill den även se över bötesbelopp för fel däck.

– Regeringen ser över bötesbeloppen som i dag är förhållandevis låga för att köra bil med dåliga däck, så konsekvenserna om man ger sig ut på vägarna med dåliga däck alternativt sommardäck, ska bli tuffare än vad de är i dag.

S ställer sig kritiska

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren ställer sig kritisk till regeringens hantering.

– Man borde ha lärt av den kris som nyligen var och det är fortfarande högst oklart om det finns någonting som regeringen har agerat på, säger hon till SVT och fortsätter:

– Regeringen har ett ansvar. Om vi har en situation i början av året, en omfattande kris som sedan upprepar sig två månader senare, då har man verkligen fått möjligheten att visa: ”Så här skulle vi göra”.

Kristersson: För tidigt för syndabockar

Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker att det är för tidigt att peka ut syndabockar. Han vill inte ”killgissa” om folk har gett sig ut på onödiga resor med fel däck, säger han till TT.

– Nu kommer vi att titta i detalj exakt på vad det var som orsakade detta, säger Kristersson.

Se hela SVT Nyheters sändning om trafikkaoset här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Hallengren (S) är kritisk mot regeringen efter trafikkaoset: ”Bara ett par månader sedan sist” Foto: Samuel Steén/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

Mer i ämnet