Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oppositionens motförslag skulle innebära 800 kronor drygt för garantipensionärer som har bostadstillägg”, säger Elisabeth Marmorstein. Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator i klippet. Foto: SVT & Henrik Montgomery/TT

Oppositionens motförslag om pensionerna: Sänkt skatt och ”gas”

Uppdaterad
Publicerad

Skattesänkningar för pensionärer och höjd garantipension. Det är en del av innehållet i det nya pensionsförslag som M, SD, KD och L enats om.

”Därmed säger vi också nej till S-regeringens och Vänsterpartiets illa utformade garantitillägg”, skriver partiledarna i en artikel på DN Debatt.

Pensionerna kan bli en stridsfråga när regeringen ska försöka baxa vårbudgeten genom riksdagen.

Oppositionspartiernas nya förslag innehåller bland annat höjd garantipension och höjt bostadstillägg. En pensionär med garantipension ska kunna få upp till 1 000 kronor mer i plånboken, skriver partiledarna.

Samtidigt som de med lägre pension (under 14 000 kronor) får höjda tillägg får de med högre pension skattelättnader.

Det är också den största enskilda kostnadsposten, 6 miljarder, i paketet som totalt beräknas kosta 14,4 miljarder kronor årligen.

Av upphovspersonerna beskrivs det som den största sedan det nuvarande pensionssystemet infördes.

Ny ”gasfunktion”

I dagens pensionssystem finns den så kallade ”bromsen” – en mekanism som innebär att mindre pengar betalas ut vid en kraftig ekonomisk nedgång. I oppositionspartiernas förslag finns även en ”gas” – alltså en höjning av utbetalningarna när Sveriges ekonomi går för högtryck.

En sådan bör införas ”så fort som möjligt”, enligt förslaget.

SD sätter ner foten

En rysare kan nu vänta inför budgetomröstningen i juni när kvartettens förslag ställs mot regeringens.

Regeringens förslag innebär ett garantitillägg på i genomsnitt 750 kronor i månaden för en miljon pensionärer. Det var ett krav från Vänsterpartiet för att stödja Magdalena Anderssons regering. Det färdiga förslaget presenterades av S, V och MP i vintras, och om de får som de vill ska det bli en del av höstbudgeten och träda i kraft strax före valet i september.

För att det ska bli verklighet krävs dock stöd från antingen C eller SD.

SD har tidigare sagt sig vara villiga att stödja regeringens förslag, men den dörren ser nu ut att vara stängd i och med det gemensamma utspelet.

C kan avgöra

Centerpartiet har ännu inte lämnat besked om hur man tänkt rösta i pensionsfrågan. Partiet får nu en vågmästarroll och det förslag som C väljer att stödja har störst möjligheter att klubbas igenom i riksdagen.

Partiledaren Annie Lööf ville inte ta ställning till de två förslagen på söndagskvällen.

– Vi kommer att ta ställning till de förslag som ligger på bordet nu under maj månad, säger hon till SVT Nyheter.

Beslutet fattas av riksdagen i mitten av juni.

Pensionerna är ett av ämnena i kvällens partiledardebatt i Agenda – följ den här på sajten eller i SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agendas programledare Camilla Kvartoft och Anders Holmberg avslöjar ämnena i söndagens partiledardebatt – bland annat Nato och pensionerna ska debatteras. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.