Foto: Jonas Ekströmer/TT

Oppositionspartiernas reaktioner efter budgetförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna från oppositionspartierna lät inte vänta på sig efter att regeringen presenterades sin vårbudget på tisdagen. En fråga som hamnade i fokus var pensionstillägget.

Miljöpartiet, som tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tog fram garantitillägget för pensionärer, gav på tisdagen inga besked om hur de kommer rösta om budgeten.  

– Framförallt kommer Miljöpartiet lägga fram en egen budgetmotion där vi kommer presentera vår ekonomiska politik. Där kommer det vara tydliga satsningar på framförallt klimatet, säger Per Bolund (MP).  

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati lyfte på sin presskonferens förslaget om pensionstillägget som viktigt.  

SD vill se tillskott till polisen

Sverigedemokraterna, som menar att regeringens tillskott på två miljoner kronor till polisen är för lite, anser att det finns problem med regeringens förslag om garantitillägg:

 – Går det att komma överens i oppositionen om att presentera ett bättre förslag? Vi är inte där än men jag hoppas det, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson.

Att en förstärkning för pensionärer behövs menar även Centerpartiet, som vill undersöka vilka alternativ som finns på bordet innan de tar ställning till förslaget.

På frågan om hur partiet i en slutlig budgetomröstning skulle ställa sig om det stod mellan regeringens alternativ och någon form av oppositionsalternativ gav ekonomiskpolitiska talespersonen Martin Ådahl (C), inget rakt svar.

– Vi vet i dag inte hur alternativen ser ut där, så det viktiga för oss är att se till att få igenom de viktiga sakfrågorna vi har när det gäller grön energi, jobben, svensk livsmedelsproduktion och att klara av den här krissituationen.

Kommer samtala med andra partier

Kristdemokraterna lyfte reformer på arbetsmarknaden men också efterdyningarna av coronapandemin. Efter presskonferensen fick Jakob Forssmed (KD) frågan om partiet kommer lägga fram en alternativ budget.

– Vi kommer samtala med andra partier i finansutskottet som är intresserade av att lägga fram förslag som är bättre än regeringen.

Moderaternas Elisabeth Svantesson sa på sin pressträff att regeringen lagt en budget som inte förankrats och att partiet nu ska gå igenom den i detalj.

– I dag ska vi debattera regeringens budget. Det kommer dagar när vi presenterar vårt alternativ och då kommer ni få reda på exakt ur vi tänker i detalj kring pensionstillägget.

Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson anser att regeringen lagt fram en svag budget och saknar framförallt pengar i budgeten för att öka polistätheten och ”rejäla tillskott” till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.