Said Mahmoudi. Foto: SVT

”Orealistiskt att flyga hit Snowden”

Publicerad

I dag delades det alternativa nobelpriset ut till Edward Snowden, men han kunde inte komma till Sverige och ta emot det. Said Mahmoudi som är professor i internationell rätt rådde honom att stanna i Ryssland, där han söker skydd. – Jag hoppas att Snowden inte kommer till Sverige, säger Mahmoudi.

Hemma i USA riskerar Edward Snowden ett fängelsestraff på 30 år efter sitt avslöjande om massövervakning.

– Det skulle inte vara riskfritt för Snowden att komma till Sverige och ta emot priset, säger Said Mahmoudi.

Tvingats samarbeta med USA

Han menar att flera europeiska länder, däribland Sverige, sedan den elfte september 2001, har tvingats att samarbeta med den amerikanska regeringen.

– I Sveriges fall var det pinsamt eftersom regeringen gick med på att lämna ut två asylsökande egyptier, som behövde skydd i samband med det. De blev sedan torterade i Egypten.

Han berättar också om när den bolivianska presidenten som i samband med att Snowden kom till Ryssland besökte landet och sa att han kunde tänka sig att erbjuda Snowden asyl.

– Men när han skulle lämna i sitt flygplan tvingade USA bland annat Frankrike, Italien och Spanien att stänga sina luftrum för flyget, eftersom man misstänkte att presidenten hade smugglat Snowden till Bolivia. Det finns ett sådant enormt tryck från USA i sådana här ärenden. 

”USA skulle kunna kidnappa flygplanet”

Skulle Snowden kunna få asyl i Sverige om han kom hit?

– Det är troligt, för det är ett känt fall och man vet att hans liv är i fara i USA. Men risken finns att regeringen inte kan motstå trycket som finns från USA.

Hur troligt är det att han kommer till Sverige?

– Jag hoppas att han inte gör det. Det är i Kina och Ryssland som han skulle kunna vara trygg. De två länderna kan motstå trycket från USA.

I går kunde SVT berätta att Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson vill använda regeringsplanet för att flyga Snowden till Sverige.

– Det är helt orealistiskt. USA skulle kunna kidnappa flygplanet. Jag tycker att Snowden ska stanna kvar i Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden portades från UD

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter