– Jag är säker på att min son kommer att göra Right Livelyhood-stiftelsen stolt, säger Lonnie Snowden, pappa till Edward Snowden, till SVT idag. Foto: SVT

Snowdens pappa: ”Otroligt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll delas det alternativa Nobelpriset Right Livelihood ut, där en av pristagarna är visselblåsaren Edward Snowden. – Jag är stolt över att han värderade integritet högre än pengar, säger hans pappa Lonnie Snowden.

Edward Snowden ligger bakom ett av vår tids största avslöjanden och har skapat debatt över hela världen. I kväll, i sin frånvaro, kommer han att ta emot det alternativa nobelpriset, Right Livelihood Award, under en ceremoni som äger rum i Stockholm.

Hans pappa Lonnie Snowden har rest till Stockholm i samband med prisutdelningen:

Snowden portades från UD

– Jag är hedrad för erkännandet från Right Livelihood, och tacksam för att Ryssland har gett min son en fristad, säger hans pappa Edward Snowden till SVT.

Edward Snowden befinner sig på hemlig adress i Moskva. I USA väntar ett 30-årigt fängelsestraff för Edward Snowden om han återvänder och prisutdelningen har väckt liv i frågan om Edward Snowden bör få asyl i Sverige.

I går kunde SVT avslöja att Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt vill flyga hit Snowden med regeringsplanet och ge honom asyl här.

– Det är en slags upprättelse och jag är tacksam till de ministrarna i den svenska riksdagen, säger Lonnie Snowden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet