Snowden: Hoppas vi ses i Sverige snart

Uppdaterad
Publicerad

I kväll delades det alternativa Nobelpriset Right Livelihood ut till visselblåsaren Edward Snowden. – Jag hoppas att vi ses i Sverige snart, sa Snowden när han höll sitt tacktal via länk. I går kunde SVT berätta att flera miljöpartister vill ge Snowden asyl i Sverige.

Snowden ligger bakom ett av vår tids största avslöjanden och har skapat debatt över hela världen.

– Det är det största avslöjandet i modern tid. Han har berättat något man inte känt till och det har skapat stor turbulens mellan regeringar. Bland annat mellan Brasilien och USA, efter att det blev känt att USA övervakat Brasiliens presidentkansli. Därefter var det flera stora affärer som aldrig blev av, säger journalisten Sven Bergman, som arbetat med Snowdens avslöjanden och granskat övervakning i Sverige.

Snowden portades från UD

”Ett brott att läcka information”

Edward Snowden fick i dag det alternativa nobelpriset, Right Livelihood Award, under en ceremoni som ägde rum riksdagen.

– Vi är många som kämpar för mänskliga rättigheter och vi har offrat mycket, men det är ett pris som är värt att betala och jag skulle kunna göra om det igen. Det handlar om våra rättigheter, om samhället vi vill ha, om den värld vi vill leva i. Tillsammans måste vi se till att vår frihet finns kvar, sa han när han medverkade på länk från Ryssland.

I USA väntar ett 30-årigt fängelsestraff för Snowden om han återvänder och prisutdelningen har väckt liv i frågan om Edward Snowden bör få asyl i Sverige.

– Jag hoppas att vi ses i Sverige snart, sa Snowden efter sitt tal.

I går kunde SVT avslöja att Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt vill flyga hit Snowden med regeringsplanet och ge honom asyl här.

– Snowden har gjort en stor tjänst genom att avslöja massövervakning. Jag vill att han ska vara välkommen här, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP).

Ska han inte söka asyl som alla andra?

– Problemet är att han inte har något sätt att resa in här för att kunna söka asyl, men Miljöpartiet vill ju skapa fler lagliga vägar in i Sverige och EU.

”Avslöjat större brott”

Miljöpartiet har motionerat om att visselblåsare ska få asyl i Sverige. Men riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) menar att Snowden är välkommen att söka asyl här. Men några särskilda regler ska inte gälla för visselblåsare, menar hon.

– Hans asylrätt ska i så fall prövas som alla andras. Han har ju dessutom läckt information som är hemlig, det är ett brott både i Sverige och USA, säger hon.

– Men han har avslöjat större brott, säger Annika Lillemets.

Sven Bergman säger att han tycker att det är enkelt att peka på Snowden och ifrågasätta om han inte är en spion och har dubbel agenda.

– Men det finns inget som har stärkt det under resans gång. Jag tycker det är dåligt när svenska riksdagsledamöter antyder att Snowden har ett annat syfte. Varför gör man det? Är det för att man inte vill prata om det som det egentligen handlar om, säger Sven Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet