”Ivanka” och Mitko tvingades tigga i Göteborg. Foto: Polisen

Organiserat tiggeri avslöjades i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I en unik rättegång dömdes två bröder för människohandel. Det var Göteborgspolisens ovanliga tillvägagångssätt som avslöjade det organiserade tiggeriet.

En grupp spanare inom Göteborgspolisen bestämde sig för att följa en tiggande kvinna i rullstol och kartlägga allt som hände runt henne. Ivanka satt utanför köpcentrumet Nordstan i Göteborg från morgon till kväll, sju dagar i veckan. På morgonen blev hon framkörd av en man som kom med spårvagnen, efter tolv timmar blev hon hämtad.

– Det vi såg först var att hon hade väldigt långa arbetspass. Hon kom dit ner vid 8-9 på morgonen när köpcentrumet öppnar och satt där i tolv timmar non stop, utan att lämna sin plats. Hon hade nån dricksflaska med sig, men hon hade ingen möjlighet att ta sig därifrån, säger Mats Paulsson, chef för Göteborgspolisens människohandelsgrupp.

UG – Att vara ägd

Kördes till lägenhet i Bergsjön

Polisen följde på avstånd hur Ivanka blev hämtad och körd till en lägenhet i Bergsjön där hon sov på nätterna. De såg att det fanns flera personer som gick till och från samma lägenhet och började följa dem också.

– Och vi ser att en av de som finns där är helblind. En har ett gravt handikapp och har svårt att gå och ytterligare en person är nästan blind. Så de har fyra eller fem personer som vi ser lämnar den här lägenheten och alla har någon form av handikapp. Och då ser vi att det finns ett mönster i det här, säger Mats Paulsson.

Den blinde mannen heter Mitko och hans synskadade kompis Toni. I fem månader bodde de i en bil på en parkeringsplats i Bergsjön. Varje morgon kördes de ut till sina tiggarplatser. Den första veckan kissade blinde Mitko på sig eftersom ingen hjälpte honom att hitta en toalett.

– Han ser ju ingenting och de klär över honom en plastpresenning. Och vi förstår inte varför han alltid ska sitta med en plastpresenning över sig förrän efteråt då det kommer fram att han har en petflaska i den för att han ska kunna urinera. Han blir sittande där i tolv timmar, säger Mats Paulsson.

Två bröder bakom tiggarligan

Polisen upptäcker snart att de drivande bakom tiggarligan är två bröder som delar upp tiggarna mellan sig. Den ene brodern heter Ivan och är tidigare dömd för brott mot knivlagen och förberedelse till stöld. I telefonavlyssningar hör polisen hur den andre brodern, Simeon, hotar tiggare som inte tjänar tillräckligt.

”Alltså, kommer du till mig ikväll med bara två hundra kronor igen ska du veta att vi kommer ha ett mycket stort bråk. Om du bara har spenderat en penny av mina pengar ska jag slå ihjäl dig ska du veta.”

När polisen gör en husrannsakan har polisen redan ett digert spaningsmaterial. Så har det inte varit i tidigare fall av misstänkt människohandel inom tiggeri. Inte ens när EU-migranter själva har anmält och vittnat om övergrepp, säger Mats Paulsson.

– Det kanske har varit trovärdigt och någonstans är både polis, åklagare och rättsväsendet fullständigt medvetna om att det de säger är sant, men vi kan inte döma dem för vi har ingen bevisning. De påstår en sak, men vi hittar inte pengarna, det finns inga datorer där vi kan hitta spår av det hela. Det finns ingen som styrker att det är sant och då kan de heller inte fällas.

Förde kassabok över intäkterna

Nu hittade polisen till och med kassaböcker där bröderna bokfört alla intäkter. I kolumner med tiggarnas namn längst upp kunde polisen se hur mycket var och en hade dragit in. Mest fick en man som heter Angel. Enligt kassaboken tiggde han ihop drygt 17 000 kronor på en treveckorsperiod till den ena brodern. Åklagaren hävdade att det sammanlagt handlade om 300 000 kronor.

Frågade du tiggarna någon gång varför de inte lämnade?

– Ja, det är ju alltid en av de frågorna man har. Det är då vi får den här motfrågan: Har du varit ägd någon gång? Man ber dem förklara. Jo, det är så att om man befinner sig där jag befinner mig, om någon så att säga tar över en och äger en, då har man inget att säga till om. Man är ingenting. Man gör det man blir tillsagd, säger Mats Paulsson.

Hovrättens dom föll den 22 april i år. Till sitt försvar sa de åtalade att de tog tiggarnas pengar för att hålla dem i säkert förvar och att pengarna skulle delas upp i ett senare skede. De menade också att de hade utgifter för boende, mat, öl och cigaretter till tiggarna.

Dömdes till fängelse

Men hovrätten fastslog att det tvärtom var tydligt att tiggarna var utnyttjade. De båda bröderna dömdes till tre respektive tre och ett halvt års fängelse för människohandel. En kvinna dömdes till ett halvår för medhjälp.

Bara två gånger tidigare har personer dömts för människohandel inom tiggeri i Sverige. Också då, 2009 och 2010, var offren funktionsnedsatta. I det grövsta fallet hölls en 28-årig man med amputerade armar fången i över två år. Han tvingades tigga pengar till ett par från Moldavien som dömdes till fem respektive fem och ett halvt års fängelse för människorov.

Sedan dess har tiggeriet i Sverige mångdubblats och de senaste tre åren har polisen fått in över 80 anmälningar om misstänkt människohandel, men bara fallet där Ivanka, Mitko och Toni utnyttjades har gått till en fällande dom.

Ivanka heter egentligen något annat.

FAKTA: Tiggeri

Enligt en polisrapport som släpptes i vintras fanns det 2015 runt 4700 EU-medborgare i Sverige som tiggde. Polisen bedömer att de flesta tigger frivilligt, men att en del av tiggeriet är kriminellt organiserat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Att vara ägd

Mer i ämnet