Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen relation. Han träffar ingen.” Så beskriver en anhörig till en gängkriminell relationen mellan den misstänkte brottslingen och övriga familjen. Trots det är oron stor för att de själva ska utsättas för våld. Foto: SVT

Oro bland anhöriga till kriminella: ”Vi tänker just nu det värsta”

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för att närstående ska bli måltavlor när gängkonflikterna trappas upp har ökat sedan pappan till en gängkriminell mördats. SVT har träffat en anhörig till en gängkriminell, som liknar situationen vid “terror”.

– Vi tänker just nu det värsta. Det kan ju hända igen, säger den anhörige, som SVT av säkerhetsskäl har valt att anonymisera.

Han har kopplingar till en person som befinner sig i ett kriminellt nätverk, och bland släktingarna är oron stor för att någon av dem ska skadas eller dödas. Släkten har i dagsläget ingen, eller väldigt begränsad, kontakt med den gängkriminella personen. Vissa av de närstående har dock nåtts av varningar.

Våldsvågen i Stockholm

– Någon skickar ut ett budskap om att “var försiktiga”. Då kopplar man ju det till att det ska hända något.

Enligt den anhörige som SVT pratat med har släkten gjort allt för att försöka få den gängkriminella personen att klippa banden till det kriminella livet.

– Men då har han svarat med att “mina bröder ska ni inte snacka skit om” och valt att förkasta familjen istället, säger den anhörige.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet