Person intervjuas av flera journalister med mikrofoner från olika nyhetsmedier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Elisabeth Marmorstein om centerns lyft i opinionsmätningen: ”En exit-Demirok-effekt”. Foto: Pontus Lundahl/TT

Oron i omvärlden ger inget lyft för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Turbulens i omvärlden och ekonomisk oro brukar kunna få det att lyfta för det största regeringspartiet.

Men någon ”samling-runt-flaggan”-effekt syns inte för Moderaterna.

En förklaring är den ekonomiska dysterheten bland väljarna.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Ett oroligt omvärldsläge innebär betydande möjligheter för en regering att få ett stort medialt genomslag. Oppositionspartier har inte sällan svårt att synas när fokus ligger på hur regeringen ska hantera krisen. Och det brukar kunna ge en skjuts i opinionen.

Det syntes för Moderaterna i kölvattnet av finanskrisen och för Socialdemokraterna i inledningen av pandemin och efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Just nu är omvärldsläget mer turbulent än på länge. Det allvarliga säkerhetsläget, ett minskat amerikanskt engagemang i Europas säkerhet och president Trumps tullhot har dominerat den politiska dagordningen i månader. Men det har inte gett någon kriseffekt i opinionen för det största regeringspartiet.

Moderaterna ligger i SVT/Verian på 18,1 procent vilket är den lägsta noteringen på över ett år.

Ekonomisk oro

Det finns flera möjliga förklaringar till att ”samling-runt-flaggan”-effekten har uteblivit. Bilden av säkerhetspolitisk kompetens fick sig en knäck av Landerholm-affären. Det största partiet i Tidösamarbetet sitter utanför regeringen vilket kan påverka väljarnas syn på ledarskapet. Men framför allt – det finns en utbredd pessimism bland hushållen som bottnar i det ekonomiska läget.

Under finanskrisen var det lika oroligt på världens börser och bopriserna sjönk men räntorna sänktes snabbare och mer än i dag och framför allt – inflationen var låg vilket innebar en mindre press på hushållen.

Kort sagt – ekonomisk oro som får konsekvenser för den egna ekonomin missgynnar sittande regering.

Turbulensen i omvärlden gör också att svenskarna håller hårt i plånboken vilket fördröjer återhämtningen. Det ska alltså mycket till för att ekonomin ska bli den vinnarfråga för Tidöpartierna 2026 som de såg framför sig i höstas.

”Exit-Demirok-effekt” för C

Ett parti som däremot har anledning att glädjas är Centerpartiet. Efter en turbulent tid och ovisshet i partiledarfrågan har partikamraterna nu helhjärtat slutit upp bakom Anna-Karin Hatt (C) och partiet landar nu över riksdagsspärren igen.

En liknande effekt fick Socialdemokraterna när Stefan Löfven ersatte Håkan Juholt och Moderaterna när Ulf Kristersson tog över rodret efter Anna Kinberg Batra. Utmaningen för Hatt blir att hålla i det initiala lyftet, göra Centerpartiet relevant igen och omvandla ”exit-Demirok”-effekten till något varaktigt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.