I ett inlägg på Facebook skriver Helena Lindahl (C) att hon inte sörjer att Löfven nu fallit som statsminister och att det för hennes del är helt uteslutet att öppna upp för någon form av samarbete med Vänsterpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

C-politikern Helena Lindahl dömer ut samarbete med S – kan fälla avgörandet

Uppdaterad
Publicerad

C-politikern Helena Lindahl är inte nöjd med samarbetet med Stefan Löfven utan vill hellre försöka hitta en väg framåt med de forna allianspartierna.

S, MP, C och V har majoritet med endast en röst – och skulle ett sådant regeringsunderlag prövas i riksdagen kan Lindahl fälla avgörandet.

I det låsta politiska läge som nu råder kan enskilda riksdagsledamöter bli tungan på vågen.

Centerpartiet vill omförhandla januariavtalet och backade i går från kravet på fri hyressättning i nyproduktion. Men den centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl står för en delvis annan åsikt.

Lindahl har tidigare gått emot partilinjen

I ett inlägg på Facebook skriver Lindahl att hon inte sörjer att Löfven nu fallit som statsminister och att det för hennes del är helt uteslutet att öppna upp för någon form av samarbete med Vänsterpartiet.

”Jag personligen är öppen för flera olika lösningar. Det kan vara att sondera för ett brett samarbete i mitten eller att försöka hitta någon form av samverkan som gör att vi tillsammans med våra Allianskollegor kan hitta en väg framåt. Om inte det fungerar så kan vi, enligt min uppfattning, gott och väl sätta oss i opposition”, skriver hon i inlägget.

Lindahl är känd för att hon i januari 2019 röstade nej till Stefan Löfven i statsministeromröstningen. Om hon bryter partilinjen ännu en gång i en framtida omröstning kan det komma att få stor betydelse.

För att röstas fram som statsminister krävs att en majoritet av riksdagens 349 ledamöter inte röstar nej till en ny statsministerkandidat.

Krävs stöd från Kakabaveh

Liberalerna har avvisat inviten från S och C om att omförhandla januariavtalet. S, MP, C och V samlar tillsammans 175 röster, vilket är det exakta antalet som krävs. För att sådan konstellation skulle tolereras av riksdagen krävs att Helena Lindahl röstar i linje med sitt parti.

Ytterligare ett osäkert kort är den tidigare vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som nu sitter som politisk vilde.

Hon har tidigare sagt till Expressen att hon inte bestämt sig för om hon skulle stödja Stefan Löfven som statsminister. I misstroendeomröstningen i måndags gick hon dock emot Vänsterpartiet och la ner sin röst.

C-toppen om Lindahl

I en skriftligt kommentar till SVT säger Centerpartiets förste vice partiordförande, Anders W Jonsson, så här:

”Alla ledamöter av Sveriges riksdag är tillsatta på personliga mandat. Men vi utgår självklart från att alla ledamöter följer de beslut vår riksdagsgrupp kommer fram till, när det gäller vilket som är det bästa sättet att få igenom en stark liberal politik och i en så avgörande fråga som statsministeromröstningen”, skriver han.

SVT har sökt Helena Lindahl för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.