Foto: SVT Grafik

Osama Krayem var en av Europas mest jagade

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Osama Krayem har varit en av Europas mest jagade män. Efter att ha anslutit sig till terrorgruppen IS i Syrien tog han sig till Europa som ”Naim al-Hamed”, med ett falskt syriskt pass. Nu sitter han häktad i Bryssel, anklagad för terrormord efter bombdåden den 22 mars.

Några dagar efter terrordåden i Bryssel pekade tidningen Le Monde, med hänvisning till poliskällor, ut ”Naim al-Hamed” som misstänkt för kopplingar till terrorattackerna i både Paris och Bryssel.

Samma dag spred franska utredare uppgifter till europeiska säkerhetstjänster med en passbild på Naim al-Hamed, enligt passuppgifterna en 28-årig syrier som ansågs vara mycket farlig. I underrättelseuppgifterna bifogades också information om Khalid Bakraoui och Najim Laachraoui, två av självmordsbombarna i Bryssel.

Terrorn i Bryssel

Kom via Grekland

De franska utredarna uppgav enligt Le Monde att Naim al-Hamed troligen hade tagit sig till Europa via ön Leros i Grekland i september. Vid samma tid ska den utpekade huvudmannen för Parisattackerna, Abdelhamid Abaaoud, ha befunnit sig på den grekiska ön.

En källa till CNN uppger att Naim al-Hamed senare ska ha sökts av tysk polis på ett flyktingcenter i den sydtyska staden Ulm. Där ska han enligt tidskriften Time ha befunnit sig en tid innan han reste till Bryssel tillsammans med Salah Abdeslam, den ende kände överlevande förövaren bakom terrordåden i Paris.

Slående likhet

När belgisk polis den 8 april gjorde flera tillslag mot misstänkta för attentaten i Bryssel uppgav belgiska medier att en av de gripna var svensk och hette Osama Krayem. När bilder på Krayem jämfördes med Naim al-Hameds passbild var likheten otvivelaktigt slående. Senare uppgav utredarna att den person man gripit var Osama Krayem.

Nu har den belgiska federala åklagarmyndigheten bekräftat medieuppgifterna om att Osama Krayem är svensk.

– Han kommer från Sverige, säger talespersonen Eric van der Sypt.

Skriven hos anhöriga

Osama Krayem är 23 år gammal, född och uppvuxen i Malmöstadsdelen Rosengård. Den senaste noteringen i svensk folkbokföring är från den 17 april förra året, då Skatteverket ändrade Osama Krayems folkbokföringsadress till ”utan känd hemvist”. Innan dess var han skriven hos anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet