Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg / TT

Magnus Ranstorp: Fler med kopplingar till Sverige kan dyka upp i Brysselutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Osama Krayem, 23, som misstänks för terrordåden i Bryssel är känd av terrorforskarna sedan tidigare.
Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan tror att fler personer med svenskkoppling kan dyka upp i utredningen. ”Det går många trådar till Belgien”, säger han till SVT Nyheter.

Belgiska åklagarmyndigheten bekräftar uppgifterna om att 23-åringen som misstänks för inblandning i Brysseldåden är svensk.

Osama Krayem, som växte upp i Malmö, var tillsammans med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui vid tunnelbanestationen Pétillion i samband med terrordåden i mars.

Känd av terrorforskare

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan uppger att den utpekade 23-åringen tidigare har varit aktiv på sociala medier, vilket både han och andra terrorforskare noterat.

– Han är väldigt känd. Men han försvann från Facebook för något år sedan. Jag vet inte om sidan stängdes ned. Det senaste han hade uppe var från januari 2015, säger han till SVT Nyheter.

Poserar med flagga

Facebooksidan är numera otillgänglig, men på screenshots från sidan poserar Osama Krayem med ett gevär med en IS-flagga i bakgrunden. 

Krayem hyllar även den radikale imamen Anwar al-Awlaki som dödades i en drönarattack i Jemen 2011. Imamen var ledare för al-Qaida i Jemen och misstänks ha varit inblandad i minst två attacker mot amerikanska mål, har Reuters tidigare rapporterat.

Osama Krayem har också postat en jihad-nasheed, en kampsång.

Finns gott om

Enligt Magnus Ranstorp utmärker sig Krayems Facebooksida inte särskilt mycket jämfört med andra radikaliserades.

– Sådana här hemsidor finns det gott om. Det är ganska likt det andra lägger upp. Det är samma innehåll, machostuket med militärkläder, mycket vapen, en IS-flagga, säger han och fortsätter:

– Sedan finns det en hjältedyrkan. De ser upp till Anwar al-Awlaki, men det finns även andra de lyfter fram.

Inte överraskad

Osama Krayem skriver också om plikten att undsätta andra muslimer som lider.

”Hur mycket muslimskt blod måste de spillas så att våra ”arabiska/muslimska” ledare ska börja agera”, skriver han.

Är du överraskad över att den här mannen har gripits i Belgien misstänkt för inblandning i terrordåden?

– Nej, vi har haft andra svenska kopplingar till Belgien. Det går många trådar dit. Belkaid (som har bott i Sverige och är en av de misstänkta Brysselbombarna) var direkt involverad i detta. Taimour (Abdulwahab, som utförde attentatet på Drottninggatan 2010) hade belgiska id-kort.

Kan fler personer med svensk anknytning dyka upp i utredningen?

– Ja, det kan säkert finnas trådar som Säpo kommer att utreda. Frågan är vilka kopplingar det finns till Sverige, vem som radikaliserade honom och vilka som finns i hans umgängeskrets. Det kan finnas omständigheter kring vad han gjorde i Sverige och vilket umgänge han hade som blir viktigt att utreda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet