Till helgen är solen tillbaka igen – i stora delar av landet, enligt SVT:s meteorolog. Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB/TT

Ovanligt få soltimmar hittills i november

Uppdaterad
Publicerad

Många undrar nog vart solen har tagit vägen. Hittills har städer som bland annat Stockholm, Karlstad och Luleå haft ovanligt få soltimmar i november. Men snart kan de som saknar solen pusta ut – till helgen är den tillbaka.

– Vi har haft ovanligt lite sol så här långt in i november, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

I Karlstad har solen inte varit framme i mer än 7 timmar hittills i november, vilket går att jämföra med att det brukar vara 56 soltimmar under hela månaden där. Även i Stockholm har månaden inletts med få soltimmar – 11 totalt. Normalt brukar det vara 54 timmar under hela november.

I Lund däremot har människor kunnat njuta av solen i hela 32 timmar, men normalt för hela månaden där brukar vara 52 soltimmar.

– Det är mycket moln just nu och riktigt mörkt. Så glöm inte reflexen, uppmanar Pia Hultgren.

Solen tillbaka i helgen

Men de kommande dagarna ser det ut att vända och till helgen är solen tillbaka igen – i stora delar av landet.

– På torsdag blir det lite mer sol och varmare luft som strömmar upp över landet, säger hon.

På vissa håll i söder kan det bli uppemot 11–12 grader varmt, vilket är väldigt milt för årstiden.

– Lördagen och söndagen ser ut att bli strålande vacker med skön novembersol, säger Pia Hultgren.

Solen i norr kan dock innebära att det blir lite halt på vägarna. Det kan även komma att snöa allra längst upp i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.