Försäljningen av bostäder i juli ökade med sju procent jämfört med samma månad förra året. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ovanligt många sålda bostäder i juli

Publicerad

Semestertider brukar innebära en markant sänkning i antalet sålda bostäder, så var även fallet i juli. Men jämfört med samma period förra året ökade försäljningen av villor och bostadsrätter med sju procent, visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.
– Det är rekordvolym, säger Hans Flink, försäljningschef Svensk Mäklarstatistik.

Sett till hela landet var priserna på bostadsrätter oförändrade den senaste månaden. De senaste tolv månaderna har de ökat med fyra procent.

Malmö sticker ut

I Stockholm såg man ingen prisförändring, och i Göteborg ökade de med en procent. Men i Malmö har priserna ökat med tre procent i storområdet, och hela åtta procent senaste tolv månaderna.

– Malmö har en mycket lägre prisnivå än tillexempel Göteborg och Stockholm. Det innebär att det kan bli ganska stora procent på ganska små belopp, säger Hans Flink, försäljningschef Svensk Mäklarstatistik.

Medelvärdet per kvadratmeter i Sverige ligger på 34 404 kr.

Oförändrade villapriser

När det gäller villapriser syntes ingen förändring i storstadsområdena, men det ökade med en procent totalt i landet. Årstakten i hela riket ligger fast på en procent. Även när det gäller villor sticker Malmö ut, med en årstakt på fem procent.

– Det skärpta amorteringskravet påverkar inte lika mycket i Malmö eftersom prisnivån är så pass låg. Du kan ta ett ganska stort lån utan att påverkas av det. Även om Malmö räknas som en storstad är ju prisnivån lägre än till exempel Lund och Uppsala, säger Hans Flink.

Medelpriset i Sverige på en villa ligger på 2 606 000.

Fler försäljningar trots semester

Antalet sålda bostäder brukar sjunka markant i semestertider, och det har det gjort även i år. Men trots det såldes ett högre antal villor och bostadsrätter i juli än samma månad förra året, en ökning på sju procent.

– Det är förvisso rekordvolym för juli, men det är samtidigt mycket färre än till exempel maj. Man kan anta att befolkningen har blivit större, och det har byggts ganska många bostadsrätter och villaområden. Vi får nog räkna med att det kommer att vara större volymer i princip varje månad, säger Hans Flink.

Medelpris i kr/kvadratmeter för bostadsrätter

Riket: 34 404

Centrala Stockholm: 90 563

Stor-Stockholm: 53 518

Centrala Göteborg: 63 538

Stor-Göteborg: 44 717

Centrala Malmö: 32 004

Stor-Malmö: 31 693

Medelpris för villor

Riket: 2 606 000

Stor-Stockholm: 4 976 000

Stor-Göteborg: 4 456 000

Stor-Malmö: 4 169 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.