Foto: SVT & Maja Suslin/TT

123 säkerhetsincidenter kring valet – 39 sista dygnen

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Överbelastningsattacker, stenkastning och inbrott. Det är några av de incidenter som rapporterats in till Valmyndigheten under valrörelsen, enligt myndighetens sammanställning som SVT tagit del av. Vanligast är problem med valsedlarna.

Totalt har 123 säkerhetsincidenter rapporterats från kommunerna och länsstyrelserna till Valmyndigheten från mitten av augusti till i dag.

39 anmäldes under lördag, söndag och måndag, och av dessa bedömer Valmyndigheten fyra som ”betydande”: de tre överbelastningsattackerna mot val.se samt en driftstörning i en telefonväxel hos länsstyrelsen, som gjorde att inrapporteringen av preliminära valresultat gick långsamt.

Hot och störningar

Bland de övriga incidenterna är den största kategorin – 65 stycken – kopplade till valsedlar, som flyttats, stulits eller på annat sätt manipulerats.

Näst vanligast – 23 stycken – handlar om påverkan mot personalen som sköter valadministrationen, genom till exempel hot eller ordningsstörningar.

Bland övriga incidenter har man bland annat registrerat 13 fall av misstänkt otillbörlig propaganda och 8 fall av skadegörelse/sabotage av röstmottagningsställe.

Polisanmält

Flest incidenter rapporteras från Uppsala som haft både valsedelsrelaterade problem och ordningsstörningar, hot och våld. I en av incidenterna beskrivs hur ungdomar ”trängde sig in i röstningslokalen” och ”kastade skräp på röstmottagare och utsatte en röstmottagare för våld”.

Flera incidenter har också polisanmälts. Bland annat inbrott i en vallokal för förtidsröstning i Helsingborg, och i Tidaholm fick två vallokaler utrymmas efter en brand i en papperskorg. Flera händelser med ”otillbörlig inverkan på röstning” har också polisanmälts.

En kommentar till ett inlägg i sociala medier och ett inkommande mejl bedöms som möjliga hot mot Valmyndigheten.

”Allvarligt” – men ingen nationell påverkan

Valmyndigheten skriver i en färsk rapport att man ser allvarligt på alla avvikelser från föreskriven ordning, i synnerhet incidenter med hot, ordningsstörningar och otillbörlig påverkan. Samtidigt är bedömningen att det inte skett någon nationell påverkan på valgenomförandet.

Myndigheten betonar också i ett mejl till SVT att antalet incidenter kan komma att förändras när man skaffar mer information om händelserna.

Vet du mer – kontakta SVT Nyheter.

Lasse i Göteborg nekades att rösta – var redan avprickad: ”Förbannad så jag kokar” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet