Foto: Alban Friberg/SVT och TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

140.000 har skrivit under för kontanthanteringen

Uppdaterad
Publicerad

PRO har lämnat över en namnlista med nära 140.000 underskrifter på till finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Organisationen vill se åtgärder för att göra det lättare att använda kontanter vid till exempel bankärenden och vid köp av buss- eller tågbiljetter.

Sverige är ett samhälle som i mångt och mycket går i en kontantlös riktning. Tillsammans med våra nordiska grannar är Sverige ett av de länderna i världen där flest transaktioner sker digitalt. Det finns de som tror att Sverige kan bli världens första moderna kontantlösa land, så här resonerar Niklas Arvidsson som forskar i ämnet.

– En orsak är att vi i Sverige varit IT-mogna länge, sa han till KTH-magazine i oktober 2015.

”För snabb utveckling”

Men det är inte alla medborgare i Sverige som omfamnar ett kontantlöst samhälle. Bland andra PRO (Pensionärernas riksorganisation) har länge varit kritiska till den snabba utvecklingen, och i dag har PRO lämnat över en lista med nästan 140.000 namnunderskrifter till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) med uppmaningen att kontanter behövs.

PRO menar att när allt färre bankkontor hanterar kontanter, skapar det problem.

”När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer i glesbygd” skriver PRO på sin hemsida.

PRO kräver nu att Per Bolund och finansdepartementet ska se över möjligheterna för ett lagförslag att bankerna måste ta ett större ansvar för att hantera kontanter.

Fler kontantcenter planeras

SVT Nyheter har varit i kontakt med Svenska bankföreningen, som representerar 28 svenska banker, som håller med om att utvecklingen vad gäller kontanthanteringen gått väldigt snabbt, och säger sig ta kunders oro på allvar inför framtida förändringar.

Dessutom meddelar Bankomat AB, företaget som i enlighet med sitt namn ansvarar för våra bankomater, att man ämnar utöka sina så kallade kontantcenter vid bland annat köpcentra runt om i landet.

I dagsläget finns ungefär ett tiotal, men det ska bli drygt 60 inom de närmaste två åren. Ett kontantcenter är en in- och en uttagsautomat bredvid varandra, där kunden både kan sätta in- och ta ut kontanter. Bankomat AB gör utökningen eftersom man upplever att efterfrågan finns när många bankkontor avskaffat kontanthanteringen.

Tidigare kritik

Ifrågasättande av det kontantlösa samhället är inte nytt, SVT Örebro granskade i vintras i en serie artiklar hur det kontantlösa samhället påverkar länet och örebroarna.

Och PRO är inte enda pensionärsförbundet som vill se en förändring, i en nu drygt ett år gammal debattartikel i Aftonbladet menade representater för två andra pensionärsförbund att äldre stängs ute i det kontantlösa samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet