Över 4 000 flyktingar kommer till Sverige varje dygn

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket skriver nu upp antalet förväntade flyktingar från Ukraina. Det mest troliga scenariot är att 212 000 ukrainare kommer till Sverige innan halvårsskiftet, enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket.

Så sent som igår var det mer troliga scenariot 76 000 personer innan halvårsskiftet. Nu är myndighetens högsta scenario, 212 000 människor, det mest troliga.

– Med tanke på utvecklingen i Ukraina nu där allting går åt fel håll så är det högre scenariot som är det mest troliga, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket.

Ukrainakrigets flyktingar

Bland flyktingarna väntas även barn utan vårdnadshavare. Enligt myndigheten är det mest troliga scenariot 1 400 ensamkommande barn, högsta scenariot är 6 000.

”Inte en prognos”

Fler än 2,5 miljoner människor har flytt Ukraina sedan krigets början, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. Migrationsverket har hittills registrerat 5 200 flyktingar från Ukraina i Sverige. Men ukrainare behöver inte registrerar sig direkt vid ankomt.

– Det är betydligt fler som kommer till Sverige än vad som syns i statistiken, sade han vid dagens presskonferens.

Enligt myndigheten kommer det redan nu 4 000 ukrainska flyktingar till Sverige varje dygn. Om Migrationsverkets scenario slår in kommer antalet flyktingar 2022 vida överstiga antalet som kom under Syrienkrisens rekordår 2015. Då kom över 160 000 personer till Sverige.

– Det är inte en prognos, det är en scenarioanalys. Men vi måste ta höjd för att nu börjar det bli så illa i Ukraina. Det händer saker i gränsstaterna och vi ser hur det ökar här i Sverige också.

Samverkan mellan myndigheter

Om 212 000 ukrainska flyktingar kommer till Sverige behövs det 168 000 boplatser enligt Migrationsverkets beräkningar.

Klarar Migrationsverket att ta hand om upp till en kvarts miljon människor?

– Nej, absolut inte. Vi har ju redan fullt med det som har hänt nu. Detta är en fråga för hela Sverige. Alla kommuner måste hjälpa oss.

Samverkan mellan kommuner och myndigheter blir nu av största vikt, enligt Ribbenvik.

– Vi måste också ha förmågan att ta tillvara på de initiativ som kommer runt omkring i landet.

Åkesson: Prioritera ukrainare

Sverigedemokraterna anser att Sverige bör ta in ukrainska flyktingar – istället för kvotflyktingar.

– Alla som kommer som flyktingar till Sverige bör vara från Ukraina och inte från andra delar av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet