Foto: SVT

Över hundra miljoner till aktieägarna

Publicerad

Den har inte lyckats skydda husbyggare men byggfelsförsäkringen har haft en annan effekt – den har gjort en handfull personer mycket förmögna. SVT har tagit reda på vart försäkringstagarnas pengar tagit vägen.

Ingenting i den gula tegelfasaden på Drottninggatan i Stockholm vittnar om att här ligger ett av Sveriges lönsammaste företag. År efter år har Gar-Bo gett ägarna miljoninkomster genom en mycket enkel affärsplan: för höga premier säljer de en försäkring som blivit mest känd för att den inte faller ut. Och det är staten som skickar hit kunderna.

Alla som bygger hus måste enligt lagen lösa byggfelsförsäkring. Under de senaste åren har flera miljarder betalats in. Men många vittnar om svårigheter att få ut pengar på sin försäkring.

Enligt finansinspektionen har Gar-Bo Försäkring AB de senaste tio åren haft en vinstmarginal på i genomsnitt 65 procent på byggfelsförsäkringen. Det kallas också försäkringstekniskt resultat. Det betyder att för varje hundralapp försäkringstagarna betalat in har 65 kronor varit vinst för Gar-Bo. Finansinspektionen säger att de aldrig sett något liknande vad gäller lönsamhet.

123 miljoner kronor utdelat

Lennarth Åstrand, vd för Gar-Bo AB menar att pengarna behövs i bolaget.

– Finansinspektionen och regelverket i Europa kommer att kräva att vi har större kapital i Gar-Bo Försäkringar. Vi kommer behöva fyrdubbla vårt kapital. Det jobbar vi med nu.

Varför gör ni i så fall stora aktieutdelningar från bolaget?

– Aktieutdelningarna är av tillfällig karaktär, säger Lennarth Åstrand.

Han förklarar utdelningarna med att de går till den köpeskilling han och de andra ägarna erlade när de tog över Gar-Bo för några år sedan.

Gar-Bo AB ägs av ett antal privatpersoner via flera bolag. Under de senaste tre åren har de tagit emot sammanlagt 123 miljoner kronor i aktieutdelning. Lennarth Åstrand är en av ägarna och fick förra året ut 3,5 miljoner i aktieutdelning. Året innan fick han 8,9 miljoner.

– Jag har satsat ganska mycket privata pengar som jag ligger ute med. Förhoppningsvis får jag tillbaka det eftersom jag tror på bolaget, säger Lennart Åstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet